Posted on

Kleur pigmenten bij vogels

Carotenoid  pigmenten in de natuur en in het verenkleed van onze  vogels

Alle mensen bewonderen de kleurrijke vogel wereld, maar een bepaalde groep van ons- de kwekers van kleur kanaries en Europeese vogels hebben meer kennis nodig om hun vogels in prima conditie te houden en beter op de tentoonstellingen te kunnen presteren. Veel is geschreven over de structuur van de veren, de verschillende manieren en recepten om hoe de vogels op te kleuren, toch meer kennis is nodig over de kleur pigmenten en hoe de juiste samenstelling van de kleurmiddel voor de verschillende vogel soorten te maken. De ene vogel soort is de andere niet. Een voorbeeld -de pigmenten in de veren van de kanaries -de carotenoïden zijn helemaal anders dan de pigmenten bij de kromsnavels -de psitacofulvins. In de natuur zijn er rond 600 soorten rode en gele pigmenten- carotenoïden. Tussen de verschillende vogel soorten die carotenoïden in hun veren hebben als pigmenten bestaat ook een groot verscheidenheid. Verschillende vogel soorten bevatten verschillende pigmenten of combinatie van pigmenten in de veren. De rode kanaries hebben canthaxanthine in de veren, de rode borst kleur van de goud vink is dankzij een andere pigment- adonirubine en in de masker van de distelvink zijn 4 verschillende rode pigmenten ontdekt. Verschillende vogel soorten kunnen op verschillend manier de pigmenten benutten en in andere pigmenten omzetten en hebben verschillende bronnen van pigmenten nodig.

Carotenoiden die in de natuur voorkomen

Als eerder gezegd zijn de carotenoïden  meer dan 600 soorten. De naam komt van de Engelse ‘’carrot’’ omdat voor het eerst die pigmenten in wortelen waren ontdekt meer dan 150 jaar geleden. De ontdekker dacht dat dat een olieachtige stof is. Carotenoïden zijn overal in de natuur verspreid omdat ze heel belangrijk voor de fotosynthese zijn. Iedereen weet dat de chlorofyl het pigment voor fotosynthese is. De chlorofyl pigment is niet een carotenoïde, maar carotenoïden zijn even belangrijk voor dit proces omdat ze de chlorofyl  tegen schadelijke gevolgen van  zonnelicht beschermen.  Verder zijn carotenoïden verdeeld in twee grote groepen- Xanthofyls en Carotens. Xanthofyls bevatten zuurstof (oxygen) en de Carotens niet. De naam Xanthofyl komt van de Griek ‘’Xanthos’’ – geel en ‘’phyllos’’-  blad. Die zijn de geelkleurige pigmenten die de gele kleuren van de planten geven.  Carotenen zijn oranje of oranjeachtige van kleur- die geven de oranje kleur van de planten.  Carotenen zijn precursors van Vitamine A, in andere worden gezegd worden carotenen in het lichaam in Vitamine A omgezet.  Een uitzondering -recessief witte kanaries kunnen niet zelfs Vitamine A aanmaken. Alle carotenoiden zijn gesynthetiseerd alleen bij planten, dieren krijgen carotenoiden van de planten en kunnen niet zelfs carotenoiden aanmaken. De carotenoiden in de dierlijke licham mogen opgestapeld worden vooral in de tegumenten- huid en veren maar ook in de vetweefsel. Tussen de carotenen bestaat een speciale groep van rode pigmenten. Het meest zijn in het lichaam geproduceerd door omzetting van de geel en oranje pigmenten in rode pigmenten. De rode pigment astaxanthine can geproduceerd worden door algae of gisten.  Andere een beetje verschillend soort van geel en oranjeachtige pigmenten die in de natuur voorkomt is lycopeen (dat geeft de kleur van de tomaten). Het is niet bewezen dat lycopeen als een kleur middel voor onze vogels kunnen dienen, maar dat is een perfecte antioxidant en beschermt het lichaam tegen de werking van vrij radicalen. Nu een beetje meer over de eerste groep Carotenoiden- de Xanthophyls. Hier kennen we vooral twee gele pimenten- luteine en zeaxanthine.

Xanthophyls

Lutein

In de eieren van alle vogels vinden we een speciaal kleur pigment- Luteine. De naam komt van de Latijnnaam ‘’luteus’’ dat betekend ‘geel’. Dit xanthofyl pigment vinden we in de planten (soms hebben die planten diep groen kleur en de geelachtig lutein is gemaskeerd door de chlorofyl), maar ook in dierlijke producten als eieren en in de vetweefsel van de dieren. Een opmerkelijke plaats waar we lutein vinden is de “gele vlek’’- zo noemen we het centrum van het netvlies- de macula. Een slijtage van de macula door veroudering noemen we macula degeneratie. Voedingssupplementen met luteine zijn gedacht dat macula degeneratie voorkomen. Luteine beschermt het lichaam tegen de schadelijke stoffen en vrij radicalen. In de macula zien we nog een andere geel pigment zeaxanthine. Planten rijk aan luteine zijn: kale (boeren kool), spinazie, paprika, maize, maar de rijkste zijn de Tagetes planten (de zo genoemd afrikaantjes). Lutein is en voedingssupplement met een E nummer met name E161b. Dit E supplement komt vooral uit de afrikaantjes en het is niet artificieel gesynthetiseerd. Nu terug naar de vogels. Het is nu bewezen dat luteine in de veren voorkomt. Wilde vogels krijgen luteine van het voedsel in de omgeving. Met spectrofotometrie is bewezen dat hoe meer kleurstof het veer bevat hoe intensiever de kleur is. Maar pas op! Er zijn vogels die luteine kunnen omzetten in een rode of oranje pigment. De Cardinaal vogel mocht de geel luteine in rode L-doradexanthin omzetten. Tanagras kunnen de gele zeaxanthin in rode astaxanthin omzetten. Behalve de luteine hebben onze gele kanaries andere gele pigmenten canary xanthofyl  A en canary xanthofyl B. Voor goed opkleuring van de jonge vogels moeten we geelachtige pigmenten geven op dezelfde manier als de rode kleurstof- twee weken voor de eerste eieren worden gelegd. De juiste manier van toedienen en de juiste hoeveelheid zijn echt van belang, maar de erfelijkheid van de vogels is ook belangrijk. Bij de lipochroom kanaries hebben we rode en gele vogels met witte pennen. Normaal blijft dat zo tot voor de tweede rui. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar die vogels hebben blijkbaar een tekort aan een enzym. Kanarie stammen die gemengd zijn tussen witvleugel en niet witvleugel vogels hebben minder opgekleurde pennen. Toch mogen witvleugel kanaries niet in het nest opgekleurd worden. Dezelfde geld voor mozaik kanaries: geen blad groenten, geen raapzaad en geen eivoer met eidooier de eerste 6 weken.

Gebruik van luteine

Mensen- tegen macula degeneratie- een voedingssupplement- pillen met 10mg luteine en 2mg zeaxanthine.

Legkippen- een supplement met luteine voor de intensiever geel kleur van de eiedooier- dat is blijkbaar gedroogd tagetes. Een expirement heb ik ook gedan- legkippen op een dieet arm aan gras of luteine hebben blekere eieren en omgekeerd na toedienen van bladeren van boerenkool hebben mijn kippen diepgele eieren gelegd. Ik weet niet hoe dat zichtbaar is van de foto. Meer luteine in de dieet verhoogd de luteine inhoud in de eieren tot een bepaalde graad, dan kan niet meer. Vroeger werd cantaxanthine gebruikt als kleurstof voor de eieren, nu mag dat niet meer.

Niet alles wat geel is  bevat luteine. De gele kleur van kurkuma kan de vogels niet opkleuren, de safran  is een prima kleur middel voor de rijst, maar niet voor de vogels.

Zelft experimenteer ik met een vloeibaar luteine. De rezultaten zijn veel belovend maar spijtig genoeg is de supplement te duur omdat dat van een producent van een voedingssupplement voor mensen komt. Voordeel is de gestandaartizeerde concentratie- 10mg per 5ml.

Veel over zeaxanthine hoeft niet gezegd te worden.

Boerenkool- een van de rijkste bronnen van luteine
bleker eigeel (minder luteine)
een eigeel bij gewoon voeding
na luteine rijk voeding
eigeel na lutein rijk voeding

 

Carotenes

Carotens zijn een groot groep van kleur pigmenten. Die zijn oranje tot rood van kleur en hebben geen O2 (zuurstof) in hun molecule. De drie belangrijkste natuurlijke carotenes zijn: beta carotene,  cryptoxanthine en astaxanthine. Carotenes zijn ook precursors van vitamine A- met andere woorden gezegd van carotene mogen onze dieren Vitamine A synthetizeren.

Beta caroteen

Een vaak voorkomende in de natuur oranje pigment, maar soms gemaskeerd door de gele pigmenten. Dat vinden we in de wortelen, palm olie, paprikas, bataten, spinazie, kale (boeren kool). Wordt ook vaan kunstmatig gesynthetiseerd en als een kleur middel in de industie gebruikt. Heeft een E nummer.

Cryptoxanthine

Dat vinden we in ongeveer dezelfde bronen

Astaxanthine

Dat is de pigment van de flamingos. In de natuur wordt astaxanthine geproduceerd door bacterieen- haematococcus pluvialis en algae. Dat via de kleine kreeften- crustacea gaat op de menu en in de verenkleed van de flaminos. Astaxanthine heeft ook een E nummer en wordt gegeven aan de jonge salmon vissen voor een betere kleur en als een antioxidant om hun gezondheid te verbeteren.

 

Posted on

Verminderde vruchtbaarheid bij kanarie mannen

Verminderde vruchtbaarheid bij kanarie mannen

 

Ieder jaar weer zijn er veel liefhebbers die klagen dat hun fokrezultaten tegenvallen. De klare eiren (povere bevruchting) is een van de belangrijkste oorzaken. Na de vorige kweekseizoen heb ik mijn kweekboeken bekeken en de belangrijkste conclusie dat ik kon aftrekken is hoe de vruchtbaarheid van mijn kanarie mannen verminderde van de ene ronde naar de andere.  Ik doe een voorbereiding op de kweek volgens de regels- aangepaste lichturen, voer rijk aan eiwitten, vitaminen en microelementen. Voor de kweek  kies ik mijn meest gezonde vogels, die zeker in fokconditie zijn. Wat waren de rezultaten? -de eerste ronde rond 90% bevruchte eiren, de tweede 70% en de derde minder dan 50%. Poppen in goed conditie leggen meer en grotere eiren, maar om die eiren uit te kippen moeten ze bevrucht zijn. Dat is vooral job van de mannen. Dit jaar heb ik een paar aanpassingen gedan en de resultaat is veel betere bevruchting.

Voor ik mijn observaties zou meedelen, zou ik eerst over theorie praten. Kanaries hebben geen externe geslachtsorganen. De mannelijke vogel heeft twee interieur teelballen (testes) die bevinden zich naast de nieren. Tijdens de kweekseizoen produceren de testes sperma. Aangezien de lichaamstemperatuur van vogels rond 42C is, is dat te warm voor de geproduceerde sperma en daarom wordt de sperma na het aanmaak afgeleid naar de spermzakkjes. Die bevinden zich op de achterste zijde van de cloaca.

De anathomie van de voortplantingssysteem van de pop is in kortom deze- de eirstok bevat de eicellen. De eirstok is verbonden met de eileider (oviduct). Het uitgescheiden eicell- dat is de cell en de eigeel (dat gesynteseerd is in de eierstok) gaat naar de infundibulum (funnel) van de oviduct. Daar vindt plaats de bevruchtiging en daar blijft de eicell rond 30min.  Nadat gaat de bevruchte eicell naar het magnum van de oviduct en daar is de eiwit (albumen) gesynteseerd. Dat neemt rond 3 uur tijd. Nadat past de eicell via de isthmus van de oviduct en daar krijgt de twee mebranen- nog 75 min. De laatste is de verblijf van het ei in de utherus (barmoeder) of meer precies de schaal klier- de plaats wanneer de eirschaal wordt geproduceerd- 20 uur zijn nodig. De bevruchting bij vogels is inwendig. Na de copulatie (paring) moeten de spermcellen via het oviduct opklimmen om de eicel te bereiken voor de schaal aangemaakt wordt.  De bevruchting van een eicel gaat beter als de paring plaats vindt nadat de hen een ei gelegd heeft (‘s morgens) omdat de volgende eicell 30min na het leggen binnen de oviduct gaat.  Soms zorgt Moeder Natuur voor om de spermcellen te overleven tot de bevruchting en die worden opgeslaagd in een special opslagplaats -dat is tussen de schaalklier en de vagina van de pop- de utherovaginaal opslagplaats. De spermatozoiden moeten daar afwachten tot een eicel binnen de oviduct gaat. Bij het meest van de kippenrassen mogen de spermatozoiden tot 10 dagen overleven en bevruchte eieren zonder copulatie als resultaat zouden volgen, bij kalkoenen is dit tijd nog langer. Hoe is de situatie met de kanaries? Spijtig blijven de spermatozoiden van de kanaries niet zo lang vitaal.  Een bevriende kweker van waterslagers beweert dat hij alleen eenmal zijn mannen bij de poppen zet en zij leggen allemaal bevruchte eiren. Mischien zijn hun vogels in super fok conditie met veel en gezond sperma, maar bij mijn kleur kanaries is de situatie niet zo. Zelfs heb ik testen gedaan en de conclusie is dat een bevruchtiging goed  voor niet langer dan 2 dagen is. Wat kunnen wij doen om de vruchtbaarheid van onze mannelijke vogels te verbeteren? Zelfs heb ik een paar experimenten gedaan, gebasserd op de kennis van de anathomie, fysiologie en biochemie.

Wat zijn de voornaamste redenenen voor een verminderde mannelijke vruchtbaarheid?

De verminderde vruchtbaarheid bij kanarie mannen is een gevolg van:

1) Verstoorde zaad productie- minder spermcellen- als de man niet in fokconditie is. We moeten de mannelijke vogels in fokonditie brengen door aanpassen de lichturen, stimuleren met Vit E (synthetisch of Tarwekiem olie of Tarwekiem vlokken). De belangrijkste is zeker de productie van testosterone- dat mocht ook gestimuleerd worden met plantardige extracten als de Tribulus terestris extract.

2) Slecht kwaliteit van de sperma

– beweeglijkheid -het vooruit zwemmen of percentage vooruitzwemende zaadcellen

-vitaliteit- de spermcellen moeten langer overleven in hun opvangplaats- de spermatozoiden mogen niet een foute vorm hebben en moeten zeker talrijk zijn

Welke factoren hebben een invloed op de hoeveelheid en vitaliteit van de spermcellen? We verdelen ze in inwendige en uitwendige factoren.

De inwendige factoren zijn : de conditie van de man, de leeftijd, onstekkingen van de voortplantings kanaal, algemene ziektes, overgewicht

De factoren van de omgeving zijn : voeding, medicijnen, chemicalien- middelen tegen luizen of middelen voor desinfectie.

Hoe kunnen we de vruchtbaarheid van onze mannelijke vogels verbeteren?

Er bestaan wettenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat de samenstelling van de sperma kan veranderd worden door veranderen van de samenstelling van de dieet. Twee grote groepen voedingsmiddelen :

  1. De eerste groep zijn de aminozuren en de vetzuren. Veel is geschreven over de aminozuren- essentieel en niet- essentieel, daarom zal ik jullie aandacht trekken naar de vetzuren en speciaal naar de Omega3 vetzuren. Bij vogels zijn de omega 3 vetzuren van uiterst belang- die stimuleren de productie en verbeteren de overleving van de spermcellen. De belangrijkste vetzuren zijn de linoolzuur, arachidonzuur en docosatetraenzuur. Rijk aan linoolzuur zijn de plantardige olieen- gewoon zonnebloemolie, mariadistelzaad olie, ook de biergist poeder en de zonnebloempitten poeder veel linoolzuur bevaten. Arachidonezuur kunnen we niet afhalen uit plantardige bronnen, maar da verkrijgen we uit dierlijke bronnen- op eerste plaats aan eiren, maar ook larven en pinkies. Zelfs heb ik een goed product samengesteld Protein poeder. Mijn protein poeder bevat niet aleen alle essentiele aminozuren maar ook vetzuren van dierlijk oorsprong. Sterk aanbevolen tijdens de voorbereiding op de kweek. De derde vetzuur kan men niet verstrekken via het voer, dat moet aangemaakt worden in het lichaam.

2. Nu wanneer de rol van de amino en van de vetzuren iets duidelijker geworden is, zou ik de nadruk liggen op de antioxidanten. Alle cellen die zuurstof  gebruiken om te overleven produceren toxines. Deze toxische producten zijn beter gekend als vrij radicalen. Aangenomen wordt dat de verhoogde niveau van vrij radicalen  tot cell schade kan leiden. De aanwezigheid van vrij radicalen heeft een zeer sterk effect op de spermatogenese. Gegevens over het belang van antioxidanten bij het verbeteren op de vruchtbaarheid zijn echter beperkt. Het gebruik van supplementen met antioxidanten wordt vaak aanbevolen om de spermakwaliteit bij mensen te verstreken. Welke zijn de meest gebruikte antioxidanten?

A) Vitaminen- Vit A, Vit C, Vit E, Vit B6. Vit A en Vit E zitten  in veel olieen en preparaten voor de voorbereiding op de kweek . Goede bronnen van Vit B6 zijn de biergist en de bijenpollen. Vit C vindt ik de meest onderschatte vitamin bij de kweek en als algemeen. Vroeger kregen de vogels veel meer groenvoer en onrijpe zaden die vit C bevatten, nu vindt ik de aanvulling met VitC een must- voor wie geen syntetische bronnen wilt gebruiken, zou ik aanbevelen de rozenbottels poeder of de zoete paprika poeder.

B) sporen elementen- Selenium en Zink zou ik met grote letters schrijven. Deze twee zijn noodzakelijk voor de synthese en activering van de enzymen die van nature beschermen tegen oxidatieve stress. Voedingsmiddelen in Belgie (dat komt door de specifiek bodem) bevatten minder Selenium. Selenium is echt van belang ook bij legnood van de poppen. Daarom is mijn bovenvenvermeelde product Tarwekiem olie (eigenlijk gaat om Tarwekiem Knoflook Maceraat) verrijkt met Selenium.

C) Andere antioxidanten- deze zijn voedingsstoffen die een antioxiderend effect hebben. Voorbeelden van antioxidanten omvatten betacaroteen, luteine, lycopene. Groenten en fruit zijn rijke bronnen van antioxidanten. De rode kleur van de vruchten zijn te wijten aan anthocyanen- extreem rijk aan anthocyanen zijn aronia, vlierbes, sumak, bosbessen. Andere pigmenten met antioxidatief effect zijn de polyfenolen- druiven en druiven pitten, flavonoiden- rode biet, broccoli. Rijk aan caroteen zijn de paprikas (paprika poeder), lutein bevatten de pompoenen. Die hebben we als poeder producten en die mogen niet ontbrekken vooral rond de bevruchting van de eiren van de volgende ronde.

 Hieronder nog een paar nuttige tips gebaseerd op mijn eigen ervaring voor een betere bevruchting

Goed keuze van de kweek mannen- gezonde vogels in fokconditie hebben zichtbare spermzakkjes, vult met sperma- lichtbruin van kleur en iets uitgestolpen. Mannen die tussen 9 maanden en 2 jaar oud zijn, zijn de beste kweekvogels.

Vette mannen= onbevruchte eiren- als je man te vet tussen de rondes wordt, verminderd zijn testosterone productie. Zet dat man in de voliere wanneer de jongen rond 10-12 dagen oud zijn en bring hem terug bij de pop wanneer ze 18 dagen zijn.

Grotere kweekkooien- de koppel moet plaats hebben voor henzelf, als te veel- 3-4 jongen op de zitstokken zitten belemmeren zij  de koppulatie.

Zet de man apart met de jongen vanaf hun 20ste dag en zet hem bij de pop voor 1-2 uur per dag – zo wordt de interesse voor paring grotere.

Vogels kweeken is een wettenschap en tegelijkertijd een kunst. Click op de gemarkeerde producten om te lezen hoe die te gebruiken en uw resultaten te verbeteren.

Click op de Bekijk onze maand aanbiedingen om 10 van de beste producten te vinden om hoe uw kweek resultaten te verbeteren.

Gaat goed met uw kweek. Dan bekjik onze aanbod van gesloten, gekleurde vogel ringen. Bij ons vindt je maat 2,5mm, 2,7mm, 3,0mm en een paar andere.

 

 

Posted on

Lever problemen bij kanaries

 

Lever problemen bij kanaries

Waarom stierven mijn kanarie poppen?

Zes van mijn kanarie poppen waren gestorven in een kort tijdbestek tussen mei en juli 2014. Al die vogels waren kerngezond voor de aanvang van de kweekseizoen. Ik begon de voorbereiding op de kweek met veel medicatie aan mijn vogels te geven- 2 keer tegen coccidiose, 2 keer tegen Escherichia coli, dan 2 keer tegen ademhalingsproblemen, bovenop worden de vogels 2 keer gedruppeld tegen luizen. Mijn kweekhok werd ontsmet met javel en speciale aminozuren, alles werd terug besproied met middelen tegen luizen, tegen schimmels en ontsmetings middelen. De vogels hebben ook veel eiwitrijke voer gekregen, veel vitamines door het drinkwater en alles dat op de markt stond. De kweek begon fantastisch- 5-6 eiren per koppel, bijna alles bevrucht en uitgekomen, veel jonge vogels op stock. Maar te goed is nooit zo goed. Tussen de twee rondes verloor ik twee blijkbaar kerngezonde poppen, de probleem werd erger met nog twee sterf gevallen binnen een maand. Ik ging op het internet zoeken en ik kwam tegen de volgende verklaringen op verschillende foruma of facebook groepen.

‘’ Sedert twee jaar heb ik abnormale sterfte van poppen kanarie vogels, de mannen hebben nergens last van’’

‘’Tussen de twee rondes gaan de schijnbaar gezonde poppen dik zitten. Een begon om nest te bouwen, kwam dik te zitten en viel letterlijk dood. Een andere pop bracht groot een nest van 4 jongen, bij het uitvliegen kwam de pop terug bol te zitten en viel dood’’.

Vier verloren poppen van 18 is te veel en daarom heb ik met een dierenarts besproken eventuele volgende gestorven vogels naar hem te brengen. Spijtig moest ik niet zo lang wachten omdat tussen de tweede en derde ronde had ik nog twee poppen dood in het nest. Een alles gebuurde ongeacht mijn exclusief aandacht voor de vogels- nog veel vitaminen en vanzelfsprekend antibiotica. Een autopsie van een bevriende vogelarts leidde tot een verklaring- lever steatose of dikke lever syndroom. De autopsie werd ambulant gedaan zonder de steun van een Universiteit laboratorium of kennis en daarom moest ik verder gaan googelen. Over lever problemen bij kanaries kon ik niet veel vinden, maar ik kwam tegen twee interesaante artikels.

‘’lever disfunctie bij leggkippen- fatty liver haemorrhagic syndrome’’ en ‘’Fois gras- de zieke lever van een mishandelde eend’’

In de literatuur bestond dat dikke lever of lever dysfunctie bij kippen door diet gebreken kan worden veroorzaakt. Net zoals bij mensen wordt lever verdikking bij vogels beschouwd als een gevolg van sedentaire levenstijl en vetrijke en koolhydratenrijke voeding. De energie gebruik van de vogels is veel minder in de kweekooi of in de baterrijen van de legkippen als bijvoorbeeld in de vlucht of bij vrijlopende kippen. Vette leverziekte is geen diagnose maar een term voor aandoeningen waar het vet zich opstapelt in de cellen van de lever. De vetopstappeling maakt de structuur van de lever zwaker en vandaar de spontaan en fataal lever bloeding bij de jonge en gezonde legkippen.

De geschiedenis van de ‘’fois gras’’( uit het France)- vette lever is al bekend- eenden worden gedwangvoederd met hoogcalorisch voer tot de lever ziek wordt. De lever van een vetgemest eend kan een gewicht bereiken tot 1kilo- dat is ruim tien keer meer dan normaal. Wat heb ik van dit ‘’story’’ bijgeleerd is dat vrouwelijke kuikentjes voor de bemesting niet worden gebruikt, maar meteen worden vernietigd omdat hun levers te zeer dooraderd zijn en niet geschikt zijn voor consumptie in de vorm van fois gras in de gourmet restaurants. Daarom moest ik verder gaan zoeken naar de

Lever anatomie en functie

Om de gewone liefhebber niet to stoppen met lezen zou ik proberen alles in een menselijke taal te uitleggen. Tussen anatomen gaan nog steeds discuties is de lever een klier of is de lever een orgaan. Volgens mij zijn bijde hypothesen waar. Wat is de belangrijkste van de lever anatomie:

1/ de lever van vogels bevindt zich aan de rechter kant van de buik. De normaal lever is niet zichtbaar, een vergrote lever wordt zichtbaar aan de rechter buikzijde als een donker vlekje (als op de foto).

2/ de bloed uit de darmen, na het resorberen de producten van de spijsvertering brengt de voedingsstoffen de lever binnen via de portal vein. Nadat gaat die bloed naar de andere organen en weefsels.

De lever fysiologie is ok niet gemakelijk te begrijpen. Enkele aandachtspunten. Het speelt een belangrijk rol in :

1/de balangrijkste lever functie is de metabolisme van vetten, eiwitten en koolhydraten

2/de lever produceert enzymes, proteinen, hormones, immuun factors en factors voor het bloedklontering

3/bij vogels is de lever de eerste en belangrijkste opslagplaats van de vetten- daarom zijn vogels extra vatbaar aan lever vervetting (bij zuigdieren worden vetten in de vetweefsel opgestapeld) . De lever is een plaats voor de opstapelling van de vitamine A en Vitamine B12.

4/de lever is de eerste activatie plekje voor VitamineD. Zonder activering in de lever en de nieren werkt vitamine D niet

5/De lever is de eerste lijn voor de verwerking en neutraliseren van de toxines uit de voer, van de antibiotica of vanuit de omgeving. het afbreken van de stoffen ingenomen door vogels- inclusief medicijnen, vitaminen en supplementen- alle producten moeten in de lever chemische omzetting ondergaan

6/ de eiwitten die te veel zijn en kunnen niet door het lichaam gebruikt worden voor de lichaamsopbouw, worden door het lever onderbroken en als amoniak /een toxisch product/ via de nieren uitgescheiden

Waarom is de lever van vrouwelijke vogels zo sterk dooraderd? Omdat de lever een belangrijke rol in de opmaken van eiren speelt. Het ei is samengesteld van de eiwit- vooral proteinen en van eigeel- dat bevat speciale vetten- phospholipiden en proteinen. De eigeel is een paar dagen voor de eileggen opgemaakt in de ovarium van de vrouwelijke vogel.Dat bevat vooral een speciale phospholipid- vittelogenin- dat wordt opgemaakt in de hepatociten- de lever cellen. Daarom hebben vogels niet alleen de aminozuren nodig voor de goed eirenproductie maar ook de vetzuren voor de aanmak van hun eiren. De belangrijkste aminozuur is methionine, de belangrijkste vetzuur is de linoolzuur. Een tekort van linoolzuur wordt geasossieerd met storingen in de eiproductie.

Welke factoren kunnen lever problemen bij kanaries veroorzaken?

De lever wordt dagelijks bedreigd door een groot aantal van giftige stoffen, door ongezonde bestanddellen van de voeding of door infecties. Het produceert zelf tal van nieuwe giftige stoffen- vrij radicalen/oxiderende molleculen/ als resultaat van zijn normaal activiteit. Lever vervetting is een syndroom, geen ziekte. Hieronder zien jullie de factoren die een rol spelen bij de dikke lever syndroom :

1/ontstekingen- de meest bekende zijn atoxoplasmose /variant van de coccidiose/ en de mycoplasmose- dat is vooral en chronische ziekte van de longen , gaat gepaard met ademhalingsproblemen /vogels hapen voor lucht/ en wordt het vaakst verwaard met de luchtpijpmijt /een parasiet in de keel van de vogels/. Als een vogel een ademhalingstoornis heeft dat is vaker mycoplasmose besmetting en geen of zeldom de luchtpijp mijt.

2/ antibiotica- Tetracycline /veel gebruikt en vaak gemaskeerd onder andere producten, omdat een goed effect heeft tegen Escherichia coli/, coccidiostatica- ESB3 en Baycox, kleurstoffen- het toedienen van te veel kleurpigmenten belast de lever

3/aflatoxines van de voer /bederft door schimmels of granen die op een natte en warme plaats geteeld zijn/, chelated mineralen, vaak CuSO4/copper sulfaat/- vroeger worden de fruitbomen met deze middel besproied tegen schimmels, nu het is in de Europeese Unie verboden, maar nog vaak gebruikt door de fabricanten van onze eivoer als een conservering middel tegen schimmels/

4/ de dieet van de vogels- als vroeger gezegd- te veel eiwitten en te veel verzadigde vetten overlast de spijsvertering en de gezondheid van de lever en de nieren

5/tekorten van voedingsmiddelen- een pop in de broedseizoen is heel vatbaar aan tekorten. Tekort van de essentiele aminozuren en vooral methionine en lysine moet gedekt worden van eiwitten van een dierlijk oorsprong- de kippen eiren zijn de bestgebalanceerde en meest geschikte bron van proteinen. Vaak onderschat factor is een tekort van essentiele vetzuren- linoolzuur is hier de belangrijkste.

6/extra stimulatie van de vogels met vitaminen en supplementen om meer productief te worden- vergeet niet dat een kanariepop geen legkip is

Hoe kunnen we een diagnose leveraandoening vaststellen

Ik zeg nog eens- dat is geen diagnose maar een syndroom. Bij lever aandoeningen hebben de vogels in het groen gekleurd ontlasting- door de beschadigde lever gaat de biliverdine van de gal in de ontlasting. Bij lever aandoeningen wordt de lever zichtbaar op de rechte zijde van de buik /zie de foto/.

Wat te doen bij lever problemen bij kanaries?

1/regelmatig check van je vogels en gebruik de zieke vogels niet voor de voortplanting

2/ de dieet is de tweede belangrijkste factor- minder vetten en eiwitten- meer voedingsvezels/ maar lichtverteerbare voer als de lever al beschadigd is/

3/tekorten moeten ook aangevuld worden met lever ondersteuned suppletie -lecitine/ zonebloempoeder/, silymarine /mariadistelzaad poeder/, choline/wordt in de lever uit lecithine opgemaakt/ of linoolzuur/mariadistelzaad olie of special zonnebloemzaad olie verrijkt met linoolzuur/, antioxidanten- aronia, vlierbessen, sumak. Speciaal aandacht voor twee veelvoorkomende planten- paarden bloem en brandnettel– super gezond als rauw, gedroogd, of als infusie of als tinctuur /coming soon/ gegeven.

Een lever in goed conditie is de eerste voorwarde voor gezonde en productieve vogels.

Disclaimer

Dit artikel is revieuw van artikelen op het internet ikv lever aandoeningen bij vogels. Het is bestemd voor de gewone liefhebber, wie hoeft niet een dierenarts te zijn. Alles is alleen voor infotmatie en voor inspireren om verder te gaan zoeken en jullie kennis uit te breiden ten goede van onze vogels en ons hobby. Alle opmerkingen, ideen of mededelingen van uw eigen ervaring zijn sterk welkom.

Email: bestbirdbg@gmail.com

 

 

 

 

 

Posted on

Kanariepokken

Kanariepokken (canary pox virus)

Pokken worden veroorzaakt door het pokken virus. Er bestaan verschillende varianten van de virus en elk variant besmet een bepaald vogel soort. De meest voorkomende varianten bij de hobby vogels zijn: kanariepokken- kanaries en vinkachtigen worden aangetast- mussen,Europese vogels, fowlpox- kippen en hoenders, pigeonpox- duiven. Bij mensen was het vaccinia virus- veroorzaker van de smallpox van dezelfde familie van virussen. Door de werldwijde immunisatie bestaat de smallpox sinds jaren 80 niet meer. De pokken virus aantast de epitheel cellen- de huid epitheel, de epitheel van de slijmvlies van de keel en tong, de epitheel van de luchtwegen.

Besmettingswegen

Besmettingen van onze vogels vinden plaats op verschillende manieren. De meest voorkomende zijn:

Via direct contact met zieke vogels- via speeksel of bloed in het water of voer

Via de lucht- bijvoorbeeld door hoesten en inademen van de virus

Via overdragers van de virus- vooral muggen (een muggen steek vooral tussen de horndeeltjes van de pootjes).

Ziekte beelden- symptomen

De incubatie periode is 4 tot 8 dagen.

Huidvorm- droge, chronische of uitwendige pokken- op de huid rond de ogen, neusgaten en aan de voeten van de vogels zien we zweertjes (dat is de muggenbeet). De pokjes worden kapotgekrabd en de virus via de zitstokken, voer en water naar de andere vogels doorgegeven wordt.Als de vogels krabben op de zitstokken, mag op die open blaasjes een overbesmetting met schimmels of bacterieen optreden en als gevolg blindheid of een verlies van een teen gebeuren. Die vogels worden immuun en kan niet de longontsteking krijgen, maar die kunnen de voer en het water besmetten.

Natte pokken- wanneer de epitheel van de slijmvlies van de tong en keel aangetast wordt hebben we de zo genaamde diphtheritis. Die vogels hebben problemen met eten.

Long ontsteking- acuut vorm- duidelijke adamhalingsproblemen- vogels ‘happen’ naar lucht (hapziekte). De vogels sterven binnen 2-3 dagen.

Voorkomen is beter dan genezen

Geen behandeling bestaat tegen het virus zelf. De bijkomende besmettingen met bacterieen en schimmels van de gebeten vogels behandelen we met een oogzalf (wanneer de ogen aangetast zijn), en antibioticum zalf voor de poten of een ontsmettingszalf- Bethadine. Alle gebeten vogels moeten geisoleerd worden. De hapziekte is onmogelijk te genezen.

Inenting- gelukkig hebben we de laatste jaren een vaccine tegen de pokken. De vaccine is te voorkomen, niet te genezen- de geinfecteerde vogels kan je niet redden. Het neemt rond 14 dagen voor de vogels immuun worden. De innenting moet gebeuren in juli- voor de rui periode en na de kweek. Vogels jonger dan 20 dagen heb ik zelfs nooit ingeeent.

De techinique van innenting zien jullie op de fotos of op de korte video.

Posted on

Coccidiose bij kanaries

Coccidiose en atoxoplasmose

Een van de grootste bedreigingen voor onze vogels blijft coccidiose. Er zijn twee soorten coccidiose. Atoxoplasmose is een naam die wetenschappers niet meer gebruiken. De veroorzakers van beide ziekten zijn coccidien van de Eimeria familie. Coccidien zijn eencellige parasieten die vooral de darmstelsel aantastenvan veel soorten vogels, zoogdieren (honden, katten, kalveren) en raar maar waar reptielen. De meeste v dieren worden aangetast door sort specifieke coccidien. Onze kanaries en Europese vogels lijden aan coccidiose veroorzaakt door Isospora canarii (het darmstelsel) en Isospora serini (de inwendige organen- lever, longen, spieren, hersenen).

levenscyclus van coccidiose bij kanaries

Net als alle inwendige parasieten hebben coccidia een gastheer nodig om te kunnen over leven. Vanuit de gastheer worden de eitjes (oocyten) van de coccidien in de omgeving uitgescheiden en vandaar gaan zij naar een andere gastheer. De eipakketjes (oocyten) van de coccidien zijn het product van hun geslachtelijke vermenigvuldiging in het darmstelsel van de gastheer. Deze oocyten zijn onrijp en worden uitgescheiden met de mest op de kooibodem. Bij ongunstige omstandigheden blijven de oocyten als sporen in de omgeving en zo kunnen zij overleven.  De meeste van de ontsmettingsmiddelen hebben geen effect op deze sporen. Bij gunstige omstandigheden- vochtigheid en hogere temperatuur gaat de ontwikkeling van de oocysten verder. Zij ondergaan een fase van ongeslachtelijke vermenigvuldiging- zij sporuleren. De gesporuleerde oocyten zijn nu rijp en zij gaan met het voer van onze vogels mee naar binnen. Zij nestelen zich in de darmwand en vernielen de darmvlokken (dit zijn speciale darmcellen). Als dat gebeurt, kan het voer niet meer opgenomen worden, de vogels krijgen diarree en sterven uiteindelijk. Na een aantal ongeslachtelijke generaties in het darmstelsel vermenigvuldigen zij geslachtelijk. De geproduceerde oocyten komen via de mest in de omgeving en de cyclus is rond. Bij Isospora serini ( de veroorzaker van atoxoplasmose) gebeurt iets anders. De beschadigde darmvlokken maken de weg voor de parasite vrij. De coccidien dringen speciale  bloedcellen- monocyten binnen in het bloed en tasten veel inwendige organen aan. Zij vestigen zich in de lever, de hersenen, de longen, en de spieren. Na een aantal generaties van ongeslachtelijke vermenigvuldiging ondergaan zij geslachtelijke vortplanting in de darmen en vormen zij de oocyten die naar buiten gaan.

Coccidiose bij kanaries- ziektebeeld

Coccidiose kan niet een reden zijn voor een neststerfte. De meest kwetsbare vogels zijn de jongen die uit het nest komen. De ziekte treedt meestal op in de nazomer. De gewone coccidiose veroorzaakt door Isospora canarii heeft iets minder tijd nodig om zicht te kunnen ontwikkelen. Het begint vroeger- normaal wanneer de jonge vogels 25 dagen zijn. De symptomen zijn geelgroene diarree, de vogels vermageren snel en de mortaliteit is groot. Bij atoxoplasmose observeren wij het ‘going light syndrom’-de kanaries zitten dik en vertonen evenwichtsstoornissen, diarree, rode darmlussen. Het meest typisch is een gezwollen buik en een zichtbare lever- er is een donker vlekje onder het borstbeen zichtbaar. De ziekte heeft meer dagen nodig om zich te ontwikkelen en begint normaal wanneer de jonge vogels al in de voliere zijn.

25jong kanarie met coccidiose
25 dagen oud kanarie met coccidiose
scherp borst been
scherp borst been- typisch coccidiose symptoom

Voorkomen is beter dan genezen

Een mest onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 70% van de volwassen vogels dragers van coccidiose zijn, terwijl ze geen of weinig symptomen laten zien. In hun ontlasting zitten oocysten waardoor ze andere vogels en hun eigen jongen kunnen besmetten. Om het besmettingsgevaar te verminderen  moeten we de levenscyclus van de parasiet doorbreken. Hoe kan dit gerealiseerd worden?

1. Een droge omgeving- goede ventilatie in de vogel verblijven, goede bodembedekking met korrels. Hier zorg  ik zeker voor in mijn volieres

2. Ik raad korrels in de kweekkooien  zeker af- vaak komen zij in de nesten en beschadigen zij de eieren. De beste oplossing in dit geval is een bodem rooster. Dit rooster moet 3 cm boven de bodem geplaatst worden. Als dat niet mogelijk is, unt u eventueel speciale absorberende papieren gebruiken.

De rol van antibiotica bij coccidiose bij kanaries

ESB3 is een antibioticum met een coccidiostatisch effect. Dat vermindert de uitscheiding van de oocyten uit het darmkanaal. ESB3 geef ik tussen de 18de en 23de dag van de jonge vogels en een tweede keer wanneer zij 40 dagen zijn en  de in voliere gaan. In mijn volieres zijn mijn jonge vogels alleen, zonder hun ouders. Wat is de rol van Baycox? Baycox werd ontwikkeld op basis van een antimalaria product- toltrazuril. Dat heeft een dodend effect, maar een aantal coccidian vestige zich in plekken met  een slechte doorbloeding zoals gewrichten en daarom is het onmogelijk om alle parasieten te doden- ESB3 gebruik ik preventief, Baycox gebruik ik voor zijn genezende eigenschappen. Desinfectie in de omgeving van de vogels heeft geen effect. Al jaren horen wij af en toe over inenting tegen coccidiose. Inenting tegen parasieten bestaat niet.

Het gebruik van voeradditieven van Best Bird tegen coccidiose

Een darmstelsel dat ontstekend functioneert is minder gevoelig voor ziektes. Een wetenschappelijk onderzoek bij kippen heeft aangetoond dat het toedienen van ruwe cellulose een positief effect op de ontwikkeling van het darmstelsel speelt. Lichte irritatie van de darmen met vezels (fibrae) stimuleert de groei, zorgt voor een groter  aantal darmvlokken. Sterkere darmvlokken zijn minder vatbaar voor beschadiging door bacterien en parasieten.  Er is al jaren een product op de markt  van Opticell uit Oostenrijk. In Belgie loopt een project met kastanje tannines voor de bescherming van het darmkanaal. Bij Best Bird gebruiken we onze producten Fibrae Mix Start en Fibrae Mix Nest, gebaseerd op observatie in de natuur waar vogels meer onkruid en onrijpe zaden eten. Onze producten bevatten veel pectine, betaglucannen, inuline en de Nest series cellulose die de ontwikkeling van het spijsverteringssysteem bevorderen. Veel kruiden werken direct tegen coccidiose en bacterien bijvorbeeld Oregano en Curcuma. Anderen verhogen de weerstand van de vogels bijvorbeeld Sumak, Aronia, Brandnetel. Bij vogels die al aangetast zijn door coccidiose komen in aanmerking voor Gember dat een kalmerend effect heeft op het darmstelsel. Kruiden met slijmstoffen hebben ook een beschermend effect- de Psilium zaden zijn echt belangrijk. Een beschadigde lever door coccidiose of door te veel antibiotica gebruik zal profiteren van Mariadistelzaad poeder. Spirulina bevat veel vitK dat sterk verminderd wordt na te veel ESB3 gebruik. Biergist is een bron van Vitamines B- en heft een positieve werking op het zenuwstelsel.

 

Onze vogels moeten meer gevarieerd eten. Geef alles met mate! Te veel is te veel. Lees over onze producten. Gebruik de contactformulier vorm voor vragen en opmerkingen.

 

 

Posted on

Volg hier mijn kweekverslag kanaries in fotos

12/05/2021

Het is tijd om mijn huidige kweek seizoen te tonen. De volgende dagen zal ik verschillende nesten en vogels selecteren en ik zal mijn commentaris geven.

 

 

 

23/05/2021

Ik heb vooral kanaries maar hier zal ik presenteren mijn nesten Groenlingen, Grasparkieten en Japaanse meeuwen

Mijn geheim zachtvoer zal ik ook bekend maken met fotos en uitleg. Ik geef zachtvoer aan mijn vogls twee keer per dag- ‘s morgens om 6 uur en rond 17 uur in de namiddag. ‘S morgens geef ik mijn zelf gemaakte zachtvoer- dat is mijn geheim recept voor 25 koppels. Wit toast brood 25ogr fijn gesneden, 3 gekookte eiren, 20 gram Fibrae Mix Start of Fibrae Mix Nest – dat is bij mij ontwikeld samenstelling van hoogwardige voedingsvezels- Appel poeder, Sesaam zaad poeder, topinambur poeder, biergist poeder, koriander poeder, hennep poeder, pompoenpitten poeder.

Veel producten met antioxidanten als Spirulina, Aronia, Sumak, Brandnettel poeder worden gegeven om de vruchtbaarheid van de oude vogels te verbeteren. Zonnebloempitten poeder, sesaamzaad en pompoenpitten poeder geven een goed start van je vogels voor spennen en overschakellen naar een harde zaadmengeling. Probeer onze producten voor een geslaagde kweek! De vader lizard was te vet en ik moet hem in de voliere laten vliegen.

 

07/06/2021

Kweekseizoen 2021 mocht u ook volgen op onze facebook pagina:  @bestbirdeurope

Posted on

Ziekten bij kanaries

Deze rubriek zal ik gebruiken voor voorbeelden, ideen en discussies.

Kalkpoten bij kanaries

Wat zijn kalkpoten

Kalkpoten worden het meest aangetroffen bij kippen. Oudere kanaries en kanaries gehouden in een voliere met een natuurlijke grond bodem zijn ook meer vatbaar. Kalkpoten zijn niet moeilijk te herkennen. Wij zien op de poten van de vogels behoorlijke schubjes, bedekt met korstjes. Altijd zijn beide poten aangetast.

De basis van de kalkpoten is een parasite- een mijt- Knemidokoptus vandaar de officiele Latijnse naam van de ziekte Knemidokoptosis. Het mijt is enkele tienden van een milimmeter groot. De mijten graven gangen in de hoorndelen van de pootjes. De ziekte is besmetelijk, de besmetting gaat van vogel naar vogel via de bodem. De mijten houden van vochtige leefomgeving.

De ziekte is zeker niet dodend maar verstoort de algemene conditie van de vogels. De aangetaste vogels hebben erg veel last van jeuk, pikken aan hun pootjes en zitten niet stabiel op de stokjes. Zulke vogels zijn niet geschikt voor de kweek.

De aanbevolen behandeling is de poten regelmatig met een vaseline of een olie te smeren. Dat moet minstens drie keer om de twee dagen.

Mijn idee voor behandeling

De bovengeschreven is al jaren wel bekend. Nu zal ik mijn idee over de behandeling presenteren.

Een paar jaar geleden had ik twee kippen die erg zwaar angetast werden. Kippen zijn kippen en geen Vaseline kon helpen. Na inspuiten met een middel tegen bloedluizen waren zij toevalig van zijn kalkpoten genezen. Alle mijn kippen injecteer (inspuit) ik met een middel tegen bloedluizen dat is de gekende Pandex (generisch naam Ivermectine) die gebruikt wordt in de veehouderij tegen inwendige en uitwendige parasieten. Een jaar geleden hadden wij de duiven van een vriend ingespotten omdat zij kale plekken hadden. Het werkte goed tegen de ziekte (wat is haar naam weet ik niet). Bij kanaries gebruik ik zelfsgemaakte druppels met Ivermectine vooral tegen bloedluizen, maar ik heb een goede reden om te vermoeden dat dat goed tegen kalkpoten zou kunnen werken.

Tussen mijn vogels in een voliere heb ik een vogel gevonden die kalkpoten heeft. Dat zou ik gebruiken als een proefkonijntje en de resultaat zien wij na twee weken. Op de volgende twee fotos zien jullie de vogel met de kalkpoten.

Kalkpoten bij kanarie
kalkpoten bij kanarie
kalkpoten bij kanarie 2
Kalkpoten bij kanarie 2

 

 

Door mijn sterke accent zien jullie de video zonder worden, maar ik zal de uitleg geven.

Ik gebruik 1% of 10 mg per ml Ivermectine. De druppels voor kanaries moeten 1.2 mg per ml zijn. Dat betekent dat ik de druppels moet verdunnen. Ik gebruik als verdunner propilenglycol (dat is standaart, zeker niet mijn uitvinding). Voor 10 ml oplossing moet ik 1.2 ml Pandex gebruiken en 8.8ml propilenglycol. Hier doe ik 15 ml en dat is 1.8 Pandex (Ivermectine) en propilenglycol tot 15 ml. De vles is een leeg vles van oogdruppels. Goed schudden voor gebruik. De aanbevolen dosis is een drupel per vogels. Attentie- de drupel moet op de nek, maar op de bloedvat op de nek als gezien. Dat is en vein volgens mij, niet een slagader. Dat moet zo, voor een goede resorbtie. Als de druppel op de veren gaat, zou dat niet werken.

Als gezegd zou ik na twee weken fotos van de poten nemen om de resultaat te zien. Nu zou ik iets over Pandex zeggen.

Voordelen

-tijdens de broedseisoen hoeft niet te sprooien. Aleen doe een druppeltje op de nek vein van de vogels

-snel een gemakkelijk voor gebruik

Nadelen

-Om goed te kunnen werken moet dat aan de grens van de toxititeit (vergiftiging) zijn. Soms heb ik dode vogels na de toediening van de middel

-werkt niet lang. Ik weet niet precies, maar volgens mij niet langer dan een maand

Bedankt voor uw aandacht. Vergeet niet de opvolging te zien na twee weken.

een beeld van kalkpotten bij kanarie na behandeling met ivermectine
kalkpotten na indruppelen met ivermectine- de vogel is 4 jaar oud
resultaat na behandeling kalkpotten bij kanarie
resultaat behandeling kalkpotten met ivermectine

Reclame!

Op de Winkel pagina vindt de beste natuurlijke producten voor je vogels!

Nu een video hoe behandel ik twee jonge kanaries met een achterste teen naar voren.

Dat zijn twee jonge kanaries met een achterste teen naar voren .

 

Nu doe ik dat niet meer. Er bestaat iets gemakkelijker en meer effectief- bekijk de bracelets en de video op de winlel pagina.

Posted on

Probiotica en prebiotica voor vogels

 

Probiotica en prebiotica voor vogels

Een klik een vindt je de goedkoopste brandnetelpoeder of paprikapoeder voor je vogels. Beste prijzen!

Op de markt verschijnen steeds meer producten met probiotica en prebiotica voor vogels. Zeggen de producenten de waarheid? Lees dit artikel en trek je eigen conclusies uit. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat probiotica geen effect hebben en prebiotica zijn belangrijker dan gedacht.
Om de onderscheid te maken tussen een probioticum en prebioticum geef ik u de twee definities:
Definitie probioticum- een preparaat met levende microorganismen in voldoende aantallen, dat de microflora van de gastheer verandert en daarmee een gezondheidsbevorderend effect heeft op de gastheer.
Definitie prebioticum- levensmiddelen, ingredienten die selectief de groei van de goede bacterien in de dikke darm stimuleren en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen. De tweede definitie moet ingevuld worden met de benul- voedingsvezels. Dat doe ik iets later.

Nu iets over de spijsverteringskanaal van de vogels

De opgenomen voedsel gaat via de slokdarm, krop, kliermaag, spiermaag, dunne darm en dikke darm. Duiven, kippen en parkieten hebben en krop die is goed ontwikkeld. De opgenomen voedsel blijft daar langer en is voor het eerst in hun krop verwerkt en dan aan hun kroost aangeboden. Kanaries en vinkachtigen hebben geen krop- de voedsel gaat onverwerkt naar hun jonges of hun eigen spiermaag. Om de niet goed verwerkt voer te compenseren voeden in de natuur vinkachtingen zijn jongen met kleine, halfrijpe zaden of kleine insekten. In gevangenschap bieden we eivoer aan onze kanaries, vinken of Europese vogels. In de spiermaag bijft de voer iets langer en dan de vertering gaat verder in de kliermaag. In de dunne darm zitten speciale darmvlokken. De darm neemt de voedingsstoffen op door het slijmvlies van de darmwand heen. De functie van de dikke darm is het water te resorberen en terug aan het bloed af te geven. Kippen en hoenderachtigen hebben twee blinde darmen en daarin woont darmflora- de goede bacterien (mensen en zoogdieren hebben dat ook, maar alleen een blinddarm). Bij de andere vogels zijn de blinde darmen geatrofeerd tot twee kleine lymfeknoopjes en bevatten geen bacterien. De darm is dus steriel- heeft geen goede bacterieen.

Voeding tijdens de kweekseizoen 

Niemand onderschat meer het belang van een uitgebalanceerd diet. De meest formulas op de markt hebben de beste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten, in combinatie met de vitaminen en sporenelementen. Ondanks dat, zijn darmstoornissen bij jonge vogels de voornaamste reden voor neststerfte. Veel mensen denken dat dat door infecties met Esherichia coli of andere kiemen veroorzaakt is. Dat is waar maar alleen in niet meer dan een helft van de gevallen. Wat ontbreekt dan bij de rest? Wat maakt de verschil tussen de voeding in de natuur en in gevangenschap? Mijn antwoord- de voedingsvezels.

Voedingsvezels, prebiotica bij vogels zijn belangrijker dan gedacht!

Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat voedingsvezels een veel grotere invloed hebben dan velen zouden denken. Een tekort aan vezels tijdens de groei en ontwikkeling van de jonge vogels kan voor veel problemen zorgen. Nu gaan we terug naar de benul prebiotica. Bij definitie zijn ze voedingsvezels die als voer voor de goede darm bacterien dienen. Maar kanaries en andere kleine vogels hebben geen darmbacterien. Waaroom zijn dan de voedingsvezels zo belangrijk. Omdat vezels veel meer dan een voer voor de bacterieen zijn. Verder gebruik ik prebiotica, vezels en voedingsvezels als synoniemen.
Prebiotica voor vogels verdelen wij naar oplosbare en onoplosbare vezels. 90% van de opgenomen vezels passeren tot de dikke darm zonder verteerd te worden. Bij mens en dieren worden de oplosbare vezels in de dikke darm opgelost en verteerd door de goede bacterien. Daartegen kunnen de onoplosbare vezels niet verteerd worden. Voedingsvezels heebben een andere belangrijk rol- ze helpen bij vocht in de dikke darm aan te trekken waardoor de ontlasting soepel blijft. Zij hebben een effect op de volume van de ontlasting en werken possitief tegen obstipatie (verstopping) en diaree tegelijkertijd.

Voorbeelden van oplosbare vezels

De meest wardevolle prebiotica vezels zijn de inuline en oligofructose. Samen met fructooligosacchariden, galactooligosacchariden en pectine hebben zij een prebiotic potentieel. Welke voedingsmiddelen bevatten prebiotica? Rijk aan inuline zijn rauwe cichoreiwortel, rauwe of gedroogde aardperen, pardebloem bladeren en wortelen, knoflook. Wortelen en appels bevatten veel pectine. Beta glucannen vinden we in verwerkte gistcelwanden (bier gist), tarwe, gerst. Galactooligosacchariden zitten in de melkproducten.

Onoplosbare vezels

Die zijn de cellulose, hemi-cellulose en lignine van plantardig afkomst. Alle planten zijn rijk aan cellulose. Een ander voorbeeld van onoplosbare vezels is hitine. Hitine hebben de insekten. Nog iets over het belang van onoplosbare vezels. Het gebruik van meer voedingsvezels vergt meer inspanning van de spijsvertering. Het stimuleert de werking van de klier en spiermaag, zo dat deze zich optimal kunnen ontwikkelen. Het blijven gebruiken alleen van zachtvoer tot dat de jongen zelfstandig zijn kan leiden tot de degeneratie van de spiermaag. Hoe beter de spijsvertering- hoe gezonder de vogels. Goed werkend spijsverteringssysteem maakt vogels minder gevoelig aan ziektes. Het meest preparaten met prebiotica voor vogels op de markt bevatten vezels en goede bacterien- vooral Bacillus subtilis. Bacterien zijn goed voor kippen en hoenders maar zij zijn niet echt nodig voor de rest van de vogels.

De product gamma Fibrae van Best Bird

Fibrae betekent vezels in latijns. Onze producten Fibrae Mix Start en Fibrae Mix Nest zijn agfestemd op de behoeftes van de jonge vogels vanaf de eerste dag. De verschillende samenstelligen zijn afgestemd op de varierende behoeften van de jong vogels tijdens hun opeenvolgende ontwikkelingsfases.
Fibrae Mix Start heeft de oplosbare voedingsvezels (prebiotica) van appelpoeder, gistcel wanden, gedroogde aardperen en andere kruiden. Dat is goed voor de eerste 10 dagen van de pas uitgekipte vogeltjes.
Aan Fibrae Mix Nest heb ik cellulose van fijn gemalem lucerne poeder toegevoegd. De rijstpoeder in de preparaat is een goed bron van energie en werkt diarree tegen. Goed vanaf de 10de dag van de jonge vogels.
Bij Fibrae Mix Voliere is een upgrade gedaan. De jonge vogels worden door hun ouders gevoerd en krijgen enzymen en verterigssappen. Daarna moeten de vogels enzymen zelfs aanmaken. In het begin is dat niet gemakelijk voor de onrijpe spijsverteringsysteem. Bij de overgang van zacht naar hard voer moet de vogel genoeg enzymen hebben om de zaden te kunnen verteren. Dat zijn de enzymen van plantardig afkost- xylanasen, beta glucanasen en amylasen. Amylasen zijn voor kippen om de diet gebaseerd op mais te kunnen verteren. De andere enzymen zijn nodig voor onze vogels voor hun specifiek diet. Deze plantardige enzymen om de vertering te verbeteren en onze jonge vogels op dit belangrijk moment van overgang te ondersteunen zijn de upgrade van de Fibrae Mix Voliere.

Tips om thuis te nemen

1) Kanaries, Europese vogels, parkieten en amadines hebben geen goed darmflora. De bacterien in hun darmkanaal zijn toevalig gevonden.
2) Onderschat niet het belang van vezels, prebiotica voor vogels zijn echt nuttig
3) Gebruik de juiste vezels op de juiste moment

Een dankbaar klant heeft me deze fotos en zijn verslag doorgestuurd.

Bij het ringen van een nest jonge rode kanaries merkte hij op dat de vier vogeltjes gele diarree hadden. Was dat een infectie door colli bacterien of een voedingsfout? Hij begon toevoegen Tetracycline en bestelde van de Fibrae Mix producten. Na 3 dagen  werd mijn product geleverd maar te laat voor twee van de vogels. Op foto 1  zien jullie een van de kanaries- met een duidelike darmontsteking en vervuild door de diarree.

een jonge kanarie mat diarree
een jong kanarie met diarree

 

Op mijn aanbeveling moest hij de vogels in een schoon nest leggen en de anvullend eiwittbron (hij gaf hard gekookte ei) stoppen. Na twee dagen ontving ik foto  nummer 2. Er is een duidelijk verbetering.

een ziek kanarie
dezelfde kanaries twee dagen later

Foto 3

een nest met twee kanaries
een foto van het nest

De gereden vogels zijn O.K., maar de ouders begonnen te plukken.

Conclusie- de diarree was een gevolg van een te eiwitrijk voedsel. Een aanvullend voer is nooit te onderschatten.

Veel success!

Op de Winkel pagina vindt de beste natuurlijke producten voor je vogels!

 

Posted on

Kanarie oogontsteking

 

Kanarie oogontsteking 

De product dat u mag niet missen. Vindt op de winkel pagina! Bekijk de video!

bracelet voor een achterste teen naar voren
een bracelet voor een achterste teen naar voren

 

 

 

 

 

 

Ontstoken ogen willen nogal eens voorkomen in de wintermaanden. Een oogontsteking bij kanaries kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer beide ogen ontstoken zijn dan komt dat meestal voort uit een ziekte ergens anders in het lichaam van uw vogel. Wacht men te lang kan de vogel er blind van worden.

 

Symptomen van een oogontsteking bij een vogel

-geirriteerd oog, soms rood en gezwollen

-tranend oog

-wrijven of krabben aan het oog vanwege de jeuk

-dichtgeplakte oogleden, korstjes rond de oogleden, vervuilde bevedering rond oogleden

-knobbels op en rond de ogen

Eventuele oorzaken van een kanarie oogontsteking

-letsels- door vechtpartijen in overbevolkte vogelverblijven of een takje in het oog

-vreemdvoorwerp in het oog- soms een van de veertjes aan de ooglidrand gaat naar binnen

-een tekort aan Vitamine A- vit A speelt een rol in de reparatie van de slijmvliezen. Een tekort aan Vit A is de reden voor beschadiging van het bindvlies en het hoornvlies van het oog. Kanaries met recessief wit factor hebben een genetische defect in de synthese van Vit A. Vooral in de winter maanden moeten zij een Vit A preparaat krijgen.

-gewoon bacterieel conjunctivitis- conjunctiva noemen we het bindvlies van het oog. Een bacteriele oogontsteking van het bindvlies noemen we dus conjunctivitis. Het oog kan geelgroene afscheiding (pus) afgeven. Meestal bereikt de ontsteking zijn hoogtepunt na enkele dagen. Daarna worden de symptomen minder. Het geneest, soms spontaan na 7-10 dagen zonder complicaties.

-kanarie oogontsteking door virus- hier komt in aanmerking de ontsteking veroorzaakt door kanarie pokken. De pokken virus knobbels zien we op de ooglidranden. Die zijn gezwollen en hebben kortjes die vaak bloeden.

-oogontstekingen door Mycoplasmosis- Mycoplasma pneumoniae lijkt op de bacterieen. Dat komt voort in vogelverblijven die niet goed verlucht zijn en wanneer de voeding van de vogels gerotten en bederft is. Normaal hebben we kanaries die natte neuzen hebben, chronische infecties van de luchtwegen en de gewrichten zijn ook typisch.

-kanarie oogontstekingen door Trichomoniasis- Trichomonae behoren tot de klas van Flagellaten. Die zijn eencellige parasieten (protozoa). Dit diertje overleeft alleen in een warme en vochtige omgeving. Een uur na de ontlasting van de vogels zijn ze al niet meer terug te vinden in de afgekoelde mest van de vogels. De trichomonae infecteren de spijsverteringsstelsel van de jonge vogels en  zijn een belangrijk oorzaak voor nest sterfte. Trichomoniasis komt vooral voort in de zommer maanden en bij vogels die uit zuiderste landen werden geimporteerd.

Bij Mycoplasmosis en Trichomoniasis hebben we oogsymptomen van een algemene ziekte. Eigenlijk zijn de periorbital sinussen, niet de ogen die ontstoken zijn.

Hoe krijgen de vogels een oogontsteking?

Oogontstekingen zijn besmettelijke ziektes. De vogels krijgen ontsteking via contact met de zitstoken, van het water, de voeding of direct contact met geinfecteerde vogels.

Hoe oogontstekingen te voorkomen?

-goed hygiene van de vogelverblijven en special aandacht voor de zitstokken en drinkbakjes

-goed ventilatie in de vogelverblijven

-quarantine van de nieuwgekochte vogels

-isolatie van de zieke vogels

Hoe een kanarie oogontsteking te genezen

-Vit A supplemenet vooral bij vogels met een recessiefwit factor

-primaire ontstekingen- een antibiotic zalf of gel- Aureomycine of Fucithalmic gel

-sinus problemen bij Mycoplasma en Trichomonas ontstekingen vereisen een antibioticum per mond (per bek), opgelost in de drinkwater-  Tylosine bij Mycoplasmosis en Trichomonacide (Ronidazol,Metronidazol) bij Trichomoniasis. Die geneesmiddelen zijn alleen verkrijgbaar na een dierenarts consultatie.

De laatste dagen heb ik veel vragen gekregen over oogontstekingen bij kanaries. Uit eigen ervaring- alles dat meer dan 7 dagen duurt is niet alleen een oogontsteking maar een algemene ontsteking. Ik zou beginnen een antibioticum therapie via  het water.

 

Producten om de weerstand van je vogels te verbeteren. Een klik en leest je over onze aroniapoeder, gemberpoeder, rozenbottelspoeder. Nergens goedkoper!

Reclame!

Lees over de voorbereiding op de kweek!

Klik hier en ontdek onze promoties van gezondheidsproducten voor vogels.

Beste klanten wij hebben superpromoties van voersupplementen voor een geslaagde kweek.