Posted on

Kanariepokken

Kanariepokken (canary pox virus)

Pokken worden veroorzaakt door het pokken virus. Er bestaan verschillende varianten van de virus en elk variant besmet een bepaald vogel soort. De meest voorkomende varianten bij de hobby vogels zijn: kanariepokken- kanaries en vinkachtigen worden aangetast- mussen,Europese vogels, fowlpox- kippen en hoenders, pigeonpox- duiven. Bij mensen was het vaccinia virus- veroorzaker van de smallpox van dezelfde familie van virussen. Door de werldwijde immunisatie bestaat de smallpox sinds jaren 80 niet meer. De pokken virus aantast de epitheel cellen- de huid epitheel, de epitheel van de slijmvlies van de keel en tong, de epitheel van de luchtwegen.

Besmettingswegen

Besmettingen van onze vogels vinden plaats op verschillende manieren. De meest voorkomende zijn:

Via direct contact met zieke vogels- via speeksel of bloed in het water of voer

Via de lucht- bijvoorbeeld door hoesten en inademen van de virus

Via overdragers van de virus- vooral muggen (een muggen steek vooral tussen de horndeeltjes van de pootjes).

Ziekte beelden- symptomen

De incubatie periode is 4 tot 8 dagen.

Huidvorm- droge, chronische of uitwendige pokken- op de huid rond de ogen, neusgaten en aan de voeten van de vogels zien we zweertjes (dat is de muggenbeet). De pokjes worden kapotgekrabd en de virus via de zitstokken, voer en water naar de andere vogels doorgegeven wordt.Als de vogels krabben op de zitstokken, mag op die open blaasjes een overbesmetting met schimmels of bacterieen optreden en als gevolg blindheid of een verlies van een teen gebeuren. Die vogels worden immuun en kan niet de longontsteking krijgen, maar die kunnen de voer en het water besmetten.

Natte pokken- wanneer de epitheel van de slijmvlies van de tong en keel aangetast wordt hebben we de zo genaamde diphtheritis. Die vogels hebben problemen met eten.

Long ontsteking- acuut vorm- duidelijke adamhalingsproblemen- vogels ‘happen’ naar lucht (hapziekte). De vogels sterven binnen 2-3 dagen.

Voorkomen is beter dan genezen

Geen behandeling bestaat tegen het virus zelf. De bijkomende besmettingen met bacterieen en schimmels van de gebeten vogels behandelen we met een oogzalf (wanneer de ogen aangetast zijn), en antibioticum zalf voor de poten of een ontsmettingszalf- Bethadine. Alle gebeten vogels moeten geisoleerd worden. De hapziekte is onmogelijk te genezen.

Inenting- gelukkig hebben we de laatste jaren een vaccine tegen de pokken. De vaccine is te voorkomen, niet te genezen- de geinfecteerde vogels kan je niet redden. Het neemt rond 14 dagen voor de vogels immuun worden. De innenting moet gebeuren in juli- voor de rui periode en na de kweek. Vogels jonger dan 20 dagen heb ik zelfs nooit ingeeent.

De techinique van innenting zien jullie op de fotos of op de korte video.

Posted on

Coccidiose bij kanaries

Coccidiose en atoxoplasmose

Een van de grootste bedreigingen voor onze vogels blijft coccidiose. Er zijn twee soorten coccidiose. Atoxoplasmose is een naam die wetenschappers niet meer gebruiken. De veroorzakers van beide ziekten zijn coccidien van de Eimeria familie. Coccidien zijn eencellige parasieten die vooral de darmstelsel aantastenvan veel soorten vogels, zoogdieren (honden, katten, kalveren) en raar maar waar reptielen. De meeste v dieren worden aangetast door sort specifieke coccidien. Onze kanaries en Europese vogels lijden aan coccidiose veroorzaakt door Isospora canarii (het darmstelsel) en Isospora serini (de inwendige organen- lever, longen, spieren, hersenen).

levenscyclus van coccidiose bij kanaries

Net als alle inwendige parasieten hebben coccidia een gastheer nodig om te kunnen over leven. Vanuit de gastheer worden de eitjes (oocyten) van de coccidien in de omgeving uitgescheiden en vandaar gaan zij naar een andere gastheer. De eipakketjes (oocyten) van de coccidien zijn het product van hun geslachtelijke vermenigvuldiging in het darmstelsel van de gastheer. Deze oocyten zijn onrijp en worden uitgescheiden met de mest op de kooibodem. Bij ongunstige omstandigheden blijven de oocyten als sporen in de omgeving en zo kunnen zij overleven.  De meeste van de ontsmettingsmiddelen hebben geen effect op deze sporen. Bij gunstige omstandigheden- vochtigheid en hogere temperatuur gaat de ontwikkeling van de oocysten verder. Zij ondergaan een fase van ongeslachtelijke vermenigvuldiging- zij sporuleren. De gesporuleerde oocyten zijn nu rijp en zij gaan met het voer van onze vogels mee naar binnen. Zij nestelen zich in de darmwand en vernielen de darmvlokken (dit zijn speciale darmcellen). Als dat gebeurt, kan het voer niet meer opgenomen worden, de vogels krijgen diarree en sterven uiteindelijk. Na een aantal ongeslachtelijke generaties in het darmstelsel vermenigvuldigen zij geslachtelijk. De geproduceerde oocyten komen via de mest in de omgeving en de cyclus is rond. Bij Isospora serini ( de veroorzaker van atoxoplasmose) gebeurt iets anders. De beschadigde darmvlokken maken de weg voor de parasite vrij. De coccidien dringen speciale  bloedcellen- monocyten binnen in het bloed en tasten veel inwendige organen aan. Zij vestigen zich in de lever, de hersenen, de longen, en de spieren. Na een aantal generaties van ongeslachtelijke vermenigvuldiging ondergaan zij geslachtelijke vortplanting in de darmen en vormen zij de oocyten die naar buiten gaan.

Coccidiose bij kanaries- ziektebeeld

Coccidiose kan niet een reden zijn voor een neststerfte. De meest kwetsbare vogels zijn de jongen die uit het nest komen. De ziekte treedt meestal op in de nazomer. De gewone coccidiose veroorzaakt door Isospora canarii heeft iets minder tijd nodig om zicht te kunnen ontwikkelen. Het begint vroeger- normaal wanneer de jonge vogels 25 dagen zijn. De symptomen zijn geelgroene diarree, de vogels vermageren snel en de mortaliteit is groot. Bij atoxoplasmose observeren wij het ‘going light syndrom’-de kanaries zitten dik en vertonen evenwichtsstoornissen, diarree, rode darmlussen. Het meest typisch is een gezwollen buik en een zichtbare lever- er is een donker vlekje onder het borstbeen zichtbaar. De ziekte heeft meer dagen nodig om zich te ontwikkelen en begint normaal wanneer de jonge vogels al in de voliere zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Een mest onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 70% van de volwassen vogels dragers van coccidiose zijn, terwijl ze geen of weinig symptomen laten zien. In hun ontlasting zitten oocysten waardoor ze andere vogels en hun eigen jongen kunnen besmetten. Om het besmettingsgevaar te verminderen  moeten we de levenscyclus van de parasiet doorbreken. Hoe kan dit gerealiseerd worden?

1. Een droge omgeving- goede ventilatie in de vogel verblijven, goede bodembedekking met korrels. Hier zorg  ik zeker voor in mijn volieres

2. Ik raad korrels in de kweekkooien  zeker af- vaak komen zij in de nesten en beschadigen zij de eieren. De beste oplossing in dit geval is een bodem rooster. Dit rooster moet 3 cm boven de bodem geplaatst worden. Als dat niet mogelijk is, unt u eventueel speciale absorberende papieren gebruiken.

De rol van antibiotica bij coccidiose bij kanaries

ESB3 is een antibioticum met een coccidiostatisch effect. Dat vermindert de uitscheiding van de oocyten uit het darmkanaal. ESB3 geef ik tussen de 18de en 23de dag van de jonge vogels en een tweede keer wanneer zij 40 dagen zijn en  de in voliere gaan. In mijn volieres zijn mijn jonge vogels alleen, zonder hun ouders. Wat is de rol van Baycox? Baycox werd ontwikkeld op basis van een antimalaria product- toltrazuril. Dat heeft een dodend effect, maar een aantal coccidian vestige zich in plekken met  een slechte doorbloeding zoals gewrichten en daarom is het onmogelijk om alle parasieten te doden- ESB3 gebruik ik preventief, Baycox gebruik ik voor zijn genezende eigenschappen. Desinfectie in de omgeving van de vogels heeft geen effect. Al jaren horen wij af en toe over inenting tegen coccidiose. Inenting tegen parasieten bestaat niet.

Het gebruik van voeradditieven van Best Bird tegen coccidiose

Een darmstelsel dat ontstekend functioneert is minder gevoelig voor ziektes. Een wetenschappelijk onderzoek bij kippen heeft aangetoond dat het toedienen van ruwe cellulose een positief effect op de ontwikkeling van het darmstelsel speelt. Lichte irritatie van de darmen met vezels (fibrae) stimuleert de groei, zorgt voor een groter  aantal darmvlokken. Sterkere darmvlokken zijn minder vatbaar voor beschadiging door bacterien en parasieten.  Er is al jaren een product op de markt  van Opticell uit Oostenrijk. In Belgie loopt een project met kastanje tannines voor de bescherming van het darmkanaal. Bij Best Bird gebruiken we onze producten Fibrae Mix Start en Fibrae Mix Nest, gebaseerd op observatie in de natuur waar vogels meer onkruid en onrijpe zaden eten. Onze producten bevatten veel pectine, betaglucannen, inuline en de Nest series cellulose die de ontwikkeling van het spijsverteringssysteem bevorderen. Veel kruiden werken direct tegen coccidiose en bacterien bijvorbeeld Oregano en Curcuma. Anderen verhogen de weerstand van de vogels bijvorbeeld Sumak, Aronia, Brandnetel. Bij vogels die al aangetast zijn door coccidiose komen in aanmerking voor Gember dat een kalmerend effect heeft op het darmstelsel. Kruiden met slijmstoffen hebben ook een beschermend effect- de Psilium zaden zijn echt belangrijk. Een beschadigde lever door coccidiose of door te veel antibiotica gebruik zal profiteren van Mariadistelzaad poeder. Spirulina bevat veel vitK dat sterk verminderd wordt na te veel ESB3 gebruik. Biergist is een bron van Vitamines B- en heft een positieve werking op het zenuwstelsel.

Onze vogels moeten meer gevarieerd eten. Geef alles met mate! Te veel is te veel. Lees over onze producten. Gebruik de contactformulier vorm voor vragen en opmerkingen.

 

 

Posted on

Volg hier mijn kweekverslag kanaries in fotos

Voor vergroting klik op de fotos.

01/04/2019 Vandaag heb ik de vogels in de kweekooien gezet en de nesten geplaatst. Na 3 dagen neem  ik fotos van die koppels om te zien hoe gaat het.

04/04/2019 Fotos van de nesten. de rode kanaries hebben al een ei. De producten die ik gebruik tijdens de voorbereiding op de kweek.

09/04/2019 De nesten van de gekozen 4 koppels. De volgende fotos komen op 22/04. De vogels moeten rustig broeden.

22/04/2019- lizards 3 van 4, rode kanaries 4van 5, zwart-rood 5 eiren, agaten 4 eiren. Bekijk de promotie van Spirulina poeder!

27/04. De situatie is goed. ‘Morgens geef ik CeDe en ’s middags mijn zelf gemaakte voer (de recept komt met de volgende verslag). Voor een geslaagde kweek bekijk mijn producten op de winkel pagina.

Lees over Spirulina en sesaamzaad poeder. Verbeter je kweek met biergist, bijenpollen, aarzel niet om de contact formulier te gebruiken voor vragen. Op Facebook vindt ons op de Best Bird Europe pagina (geen direct link).

02/05 dat is de beste leeftijd voor fotos. Zij groeien echt als kool. De geheim zit in de sesaamzaad poeder die ik elk dag geef.

08/05 de laatste fotos voor zij in de babykooien met hun vaders gaan. Nu moet ik alles doen voor een geslaagde tweede ronde. Veel producten met antioxidanten als Spirulina, Aronia, Sumak, Brandnettel poeder worden gegeven om de vruchtbaarheid van de oude vogels te verbeteren. Zonnebloempitten poeder, sesaamzaad en pompoenpitten poeder geven een goed start van je vogels voor spennen en overschakellen naar een harde zaadmengeling. Probeer onze producten voor een geslaagde kweek! De vader lizard was te vet en ik moet hem in de voliere laten vliegen. Dit jaar moet ik de tweede ronde een beetje uitstellen, de jonge vogels moeten uitkippen niet vroeger dan op 01/06.

De tweede rond ging niet zo vlot. De eiren van de rode waren niet bevrucht, nu hebben zij voor en derde keer 5 eiren. De lizards hebben alleen 1 jong. goede agaten-4 jong en 3 van de zwartrood.

mijn derde ronde- de lizards, agaten en zwartrood kanaries zijn aan het broeden, de rode die mislukte de tweede keer hebben 2 jonge kanaries.

De rest van de derde ronde, sorry om die fotos te laat te plaatsen. Super conditie van mijn agaat en rood poppen.

Posted on

Ziekten bij kanaries

Deze rubriek zal ik gebruiken voor voorbeelden, ideen en discussies.

Kalkpoten bij kanaries

Wat zijn kalkpoten

Kalkpoten worden het meest aangetroffen bij kippen. Oudere kanaries en kanaries gehouden in een voliere met een natuurlijke grond bodem zijn ook meer vatbaar. Kalkpoten zijn niet moeilijk te herkennen. Wij zien op de poten van de vogels behoorlijke schubjes, bedekt met korstjes. Altijd zijn beide poten aangetast.

De basis van de kalkpoten is een parasite- een mijt- Knemidokoptus vandaar de officiele Latijnse naam van de ziekte Knemidokoptosis. Het mijt is enkele tienden van een milimmeter groot. De mijten graven gangen in de hoorndelen van de pootjes. De ziekte is besmetelijk, de besmetting gaat van vogel naar vogel via de bodem. De mijten houden van vochtige leefomgeving.

De ziekte is zeker niet dodend maar verstoort de algemene conditie van de vogels. De aangetaste vogels hebben erg veel last van jeuk, pikken aan hun pootjes en zitten niet stabiel op de stokjes. Zulke vogels zijn niet geschikt voor de kweek.

De aanbevolen behandeling is de poten regelmatig met een vaseline of een olie te smeren. Dat moet minstens drie keer om de twee dagen.

Mijn idee voor behandeling

De bovengeschreven is al jaren wel bekend. Nu zal ik mijn idee over de behandeling presenteren.

Een paar jaar geleden had ik twee kippen die erg zwaar angetast werden. Kippen zijn kippen en geen Vaseline kon helpen. Na inspuiten met een middel tegen bloedluizen waren zij toevalig van zijn kalkpoten genezen. Alle mijn kippen injecteer (inspuit) ik met een middel tegen bloedluizen dat is de gekende Pandex (generisch naam Ivermectine) die gebruikt wordt in de veehouderij tegen inwendige en uitwendige parasieten. Een jaar geleden hadden wij de duiven van een vriend ingespotten omdat zij kale plekken hadden. Het werkte goed tegen de ziekte (wat is haar naam weet ik niet). Bij kanaries gebruik ik zelfsgemaakte druppels met Ivermectine vooral tegen bloedluizen, maar ik heb een goede reden om te vermoeden dat dat goed tegen kalkpoten zou kunnen werken.

Tussen mijn vogels in een voliere heb ik een vogel gevonden die kalkpoten heeft. Dat zou ik gebruiken als een proefkonijntje en de resultaat zien wij na twee weken. Op de volgende twee fotos zien jullie de vogel met de kalkpoten.

Kalkpoten bij kanarie
kalkpoten bij kanarie
kalkpoten bij kanarie 2
Kalkpoten bij kanarie 2

 

 

Door mijn sterke accent zien jullie de video zonder worden, maar ik zal de uitleg geven.

Ik gebruik 1% of 10 mg per ml Ivermectine. De druppels voor kanaries moeten 1.2 mg per ml zijn. Dat betekent dat ik de druppels moet verdunnen. Ik gebruik als verdunner propilenglycol (dat is standaart, zeker niet mijn uitvinding). Voor 10 ml oplossing moet ik 1.2 ml Pandex gebruiken en 8.8ml propilenglycol. Hier doe ik 15 ml en dat is 1.8 Pandex (Ivermectine) en propilenglycol tot 15 ml. De vles is een leeg vles van oogdruppels. Goed schudden voor gebruik. De aanbevolen dosis is een drupel per vogels. Attentie- de drupel moet op de nek, maar op de bloedvat op de nek als gezien. Dat is en vein volgens mij, niet een slagader. Dat moet zo, voor een goede resorbtie. Als de druppel op de veren gaat, zou dat niet werken.

Als gezegd zou ik na twee weken fotos van de poten nemen om de resultaat te zien. Nu zou ik iets over Pandex zeggen.

Voordelen

-tijdens de broedseisoen hoeft niet te sprooien. Aleen doe een druppeltje op de nek vein van de vogels

-snel een gemakkelijk voor gebruik

Nadelen

-Om goed te kunnen werken moet dat aan de grens van de toxititeit (vergiftiging) zijn. Soms heb ik dode vogels na de toediening van de middel

-werkt niet lang. Ik weet niet precies, maar volgens mij niet langer dan een maand

Bedankt voor uw aandacht. Vergeet niet de opvolging te zien na twee weken.

een beeld van kalkpotten bij kanarie na behandeling met ivermectine
kalkpotten na indruppelen met ivermectine- de vogel is 4 jaar oud
resultaat na behandeling kalkpotten bij kanarie
resultaat behandeling kalkpotten met ivermectine

Reclame!

Op de Winkel pagina vindt de beste natuurlijke producten voor je vogels!

Nu een video hoe behandel ik twee jonge kanaries met een achterste teen naar voren.

Dat zijn twee jonge kanaries met een achterste teen naar voren .

 

 

Posted on

Probiotica en prebiotica voor vogels

 

Probiotica en prebiotica voor vogels

Een klik een vindt je de goedkoopste brandnetelpoeder, uienpoeder of paprikapoeder voor je vogels. Beste prijzen!

Op de markt verschijnen steeds meer producten met probiotica en prebiotica voor vogels. Zeggen de producenten de waarheid? Van dit artikel kunt je je eigen conclusies uittrekken. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat probiotica geen effect hebben en prebiotica zijn belangrijker dan gedacht.
Om de onderscheid te maken tussen een probioticum en prebioticum geef ik u de twee definities:
Definitie probioticum- een preparaat met levende micro- organismen in voldoende aantallen, dat de microflora van de gastheer verandert en daarmee een gezondheidsbevorderend effect heeft op de gastheer.
Definitie prebioticum- levensmiddelen, ingredienten die selectief de groei van de goede bacterien in de dikke darm stimuleren en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen. De tweede definitie moet ingevuld worden met de benul- voedingsvezels. Dat doe ik iets later.

Nu iets over de spijsverteringskanaal van de vogels

De opgenomen voedsel gaat via de slokdarm, krop, kliermaag, spiermaag, dunne darm en dikke darm. Duiven, kippen en parkieten hebben en krop die is goed ontwikkeld. De opgenomen voedsel blijft daar langer en is voor het eerst in hun krop verwerkt en dan aan hun kroost aangeboden. Kanaries en vinkachtigen hebben geen krop- de voedsel gaat onverwerkt naar hun jonges of hun eigen spiermaag. Om de niet goed verwerkt voer te compenseren voeden in de natuur vinkachtingen zijn jongen met kleine, halfrijpe zaden of kleine insekten. In gevangenschap bieden we eivoer aan onze kanaries, vinken of Europese vogels. In de spiermaag bijft de voer iets langer en dan de vertering gaat verder in de kliermaag. In de dunne darm zitten speciale darmvlokken. De darm neemt de voedingsstoffen op door het slijmvlies van de darmwand heen. De functie van de dikke darm is het water te resorberen en terug aan het bloed af te geven. Kippen en hoenderachtigen hebben twee blinde darmen en daarin woont darmflora- de goede bacterien (mensen en zoogdieren hebben dat ook, maar alleen een blinddarm). Bij de andere vogels zijn de blinde darmen geatrofeerd tot twee kleine lymfeknoopjes en bevatten geen bacterien. De darm is dus steriel- heeft geen goede bacterieen.

Voeding tijdens de kweekseizoen 

Niemand onderschat meer het belang van een uitgebalanceerd diet. De meest formulas op de markt hebben de beste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten, in combinatie met de vitaminen en sporenelementen. Ondanks dat, zijn darmstoornissen bij jonge vogels de voornaamste reden voor neststerfte. Veel mensen denken dat dat door infecties met Esherichia coli of andere kiemen veroorzaakt is. Dat is waar maar alleen in niet meer dan in helft van de gevallen. Wat ontbreekt dan bij de rest? Wat maakt de verschil tussen de voeding in de natuur en in gevangenschap? Mijn antwoord- de voedingsvezels.

Voedingsvezels, prebiotica bij vogels zijn belangrijker dan gedacht!

Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat voedingsvezels een veel grotere invloed hebben dan velen zouden denken. Een tekort aan vezels tijdens de groei en ontwikkeling van de jonge vogels kan voor veel problemen zorgen. Nu gaan we terug naar de benul prebiotica. Bij definitie zijn ze voedingsvezels die als voer voor de goede darm bacterien dienen. Maar kanaries en andere kleine vogels hebben geen darmbacterien. Waaroom zijn dan de voedingsvezels zo belangrijk. Omdat vezels veel meer dan een voer voor de bacterieen zijn. Verder gebruik ik prebiotica, vezels en voedingsvezels als synoniemen.
Prebiotica voor vogels verdelen wij naar oplosbare en onoplosbare vezels. 90% van de opgenomen vezels passeren tot de dikke darm zonder verteerd te worden. Bij mens en dieren worden de oplosbare vezels in de dikke darm opgelost en verteerd door de goede bacterien. Daartegen kunnen de onoplosbare vezels niet verteerd worden. Voedingsvezels heebben een andere belangrijk rol- ze helpen bij vocht in de dikke darm aan te trekken waardoor de ontlasting soepel blijft. Zij hebben een effect op de volume van de ontlasting en werken possitief tegen obstipatie (verstopping) en diaree tegelijkertijd.

Voorbeelden van oplosbare vezels

De meest wardevolle prebiotica vezels zijn de inuline en oligofructose. Samen met fructooligosacchariden, galactooligosacchariden en pectine hebben zij een prebiotic potentieel. Welke voedingsmiddelen bevatten prebiotica? Rijk aan inuline zijn rauwe cichoreiwortel, rauwe of gedroogde aardperen, pardebloem bladeren en wortelen, knoflook. Wortelen en appels bevatten veel pectine. Beta glucannen vinden we in verwerkte gistcelwanden, tarwe, gerst. Galactooligosacchariden zitten in de melkproducten.

Onoplosbare vezels

Die zijn de cellulose, hemi-cellulose en lignine van plantardig afkomst. Alle planten zijn rijk aan cellulose. Een ander voorbeeld van onoplosbare vezels is hitine. Hitine hebben de insekten. Nog iets over het belang van onoplosbare vezels. Het gebruik van meer voedingsvezels vergt meer inspanning van de spijsvertering. Het stimuleert de werking van de klier en spiermaag, zo dat deze zich optimal kunnen ontwikkelen. Het blijven gebruiken alleen van zachtvoer tot dat de jongen zelfstandig zijn kan leiden tot de degeneratie van de spiermaag. Hoe beter de spijsvertering- hoe gezonder de vogels. Goed werkend spijsverteringssysteem maakt vogels minder gevoelig aan ziektes. Het meest preparaten met prebiotica voor vogels op de markt bevatten vezels en goede bacterien- vooral Bacillus subtilis. Bacterien zijn goed voor kippen en hoenders maar zij zijn niet echt nodig voor de rest van de vogels.

De product gamma Fibrae van Best Bird

Fibrae betekent vezels in latijns. Onze producten Fibrae Mix Start en Fibrae Mix Nest zijn agfestemd op de behoeftes van de jonge vogels vanaf de eerste dag. De verschillende samenstelligen zijn afgestemd op de varierende behoeften van de jong vogels tijdens hun opeenvolgende ontwikkelingsfases.
Fibrae Mix Start heeft de oplosbare voedingsvezels (prebiotica) van appelpoeder, gistcel wanden, gedroogde aardperen en andere kruiden. Dat is goed voor de eerste 10 dagen van de pas uitgekipte vogeltjes.
Aan Fibrae Mix Nest heb ik cellulose van fijn gemalem lucerne poeder toegevoegd. De rijstpoeder in de preparaat is een goed bron van energie en werkt diarree tegen. Goed vanaf de 10de dag van de jonge vogels.
Bij Fibrae Mix Voliere is een upgrade gedaan. De jonge vogels worden door hun ouders gevoerd en krijgen enzymen en verterigssappen. Daarna moeten de vogels enzymen zelfs aanmaken. In het begin is dat niet gemakelijk voor de onrijpe spijsverteringsysteem. Bij de overgang van zacht naar hard voer moet de vogel genoeg enzymen hebben om de zaden te kunnen verteren. Dat zijn de enzymen van plantardig afkost- xylanasen, beta glucanasen en amylasen. Amylasen zijn voor kippen om de diet gebaseerd op mais te kunnen verteren. De andere enzymen zijn nodig voor onze vogels voor hun specifiek diet. Deze plantardige enzymen om de vertering te verbeteren en onze jonge vogels op dit belangrijk moment van overgang te ondersteunen zijn de upgrade van de Fibrae Mix Voliere.

Tips om thuis te nemen

1) Kanaries, Europese vogels, parkieten en amadines hebben geen goed darmflora. De bacterien in hun darmkanaal zijn toevalig gevonden.
2) Onderschat niet het belang van vezels, prebiotica voor vogels zijn echt nuttig
3) Gebruik de juiste vezels op de juiste moment

Een dankbaar klant heeft me deze fotos en zijn verslag doorgestuurd.

Bij het ringen van een nest jonge rode kanaries merkte hij op dat de vier vogeltjes gele diarree hadden. Was dat een infectie door colli bacterien of een voedingsfout? Hij begon toevoegen Tetracycline en bestelde van de Fibrae Mix producten. Na 3 dagen  werd mijn product geleverd maar te laat voor twee van de vogels. Op foto 1  zien jullie een van de kanaries- met een duidelike darmontsteking en vervuild door de diarree.

een jonge kanarie mat diarree
een jong kanarie met diarree

 

Op mijn aanbeveling moest hij de vogels in een schoon nest leggen en de anvullend eiwittbron (hij gaf hard gekookte ei) stoppen. Na twee dagen ontving ik foto  nummer 2. Er is een duidelijk verbetering.

een ziek kanarie
dezelfde kanaries twee dagen later

Foto 3

een nest met twee kanaries
een foto van het nest

De gereden vogels zijn O.K., maar de ouders begonnen te plukken.

Conclusie- de diarree was een gevolg van een te eiwitrijk voedsel. Een aanvullend voer is nooit te onderschatten.

Veel success!

Op de Winkel pagina vindt de beste natuurlijke producten voor je vogels!

Posted on

Kanarie oogontsteking

 

Kanarie oogontsteking

Ontstoken ogen willen nogal eens voorkomen in de wintermaanden. Een oogontsteking bij kanaries kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer beide ogen ontstoken zijn dan komt dat meestal voort uit een ziekte ergens anders in het lichaam van uw vogel. Wacht men te lang kan de vogel er blind van worden.

 

Symptomen van een oogontsteking bij een vogel

-geirriteerd oog, soms rood en gezwollen

-tranend oog

-wrijven of krabben aan het oog vanwege de jeuk

-dichtgeplakte oogleden, korstjes rond de oogleden, vervuilde bevedering rond oogleden

-knobbels op en rond de ogen

Eventuele oorzaken van een kanarie oogontsteking

-letsels- door vechtpartijen in overbevolkte vogelverblijven of een takje in het oog

-vreemdvoorwerp in het oog- soms een van de veertjes aan de ooglidrand gaat naar binnen

-een tekort aan Vitamine A- vit A speelt een rol in de reparatie van de slijmvliezen. Een tekort aan Vit A is de reden voor beschadiging van het bindvlies en het hoornvlies van het oog. Kanaries met recessief wit factor hebben een genetische defect in de synthese van Vit A. Vooral in de winter maanden moeten zij een Vit A preparaat krijgen.

-gewoon bacterieel conjunctivitis- conjunctiva noemen we het bindvlies van het oog. Een bacteriele oogontsteking van het bindvlies noemen we dus conjunctivitis. Het oog kan geelgroene afscheiding (pus) afgeven. Meestal bereikt de ontsteking zijn hoogtepunt na enkele dagen. Daarna worden de symptomen minder. Het geneest, soms spontaan na 7-10 dagen zonder complicaties.

-kanarie oogontsteking door virus- hier komt in aanmerking de ontsteking veroorzaakt door kanarie pokken. De pokken virus knobbels zien we op de ooglidranden. Die zijn gezwollen en hebben kortjes die vaak bloeden.

-oogontstekingen door Mycoplasmosis- Mycoplasma pneumoniae lijkt op de bacterieen. Dat komt voort in vogelverblijven die niet goed verlucht zijn en wanneer de voeding van de vogels gerotten en bederft is. Normaal hebben we kanaries die natte neuzen hebben, chronische infecties van de luchtwegen en de gewrichten zijn ook typisch.

-kanarie oogontstekingen door Trichomoniasis- Trichomonae behoren tot de klas van Flagellaten. Die zijn eencellige parasieten (protozoa). Dit diertje overleeft alleen in een warme en vochtige omgeving. Een uur na de ontlasting van de vogels zijn ze al niet meer terug te vinden in de afgekoelde mest van de vogels. De trichomonae infecteren de spijsverteringsstelsel van de jonge vogels en  zijn een belangrijk oorzaak voor nest sterfte. Trichomoniasis komt vooral voort in de zommer maanden en bij vogels die uit zuiderste landen werden geimporteerd.

Bij Mycoplasmosis en Trichomoniasis hebben we oogsymptomen van een algemene ziekte. Eigenlijk zijn de periorbital sinussen, niet de ogen die ontstoken zijn.

Hoe krijgen de vogels een oogontsteking?

Oogontstekingen zijn besmettelijke ziektes. De vogels krijgen ontsteking via contact met de zitstoken, van het water, de voeding of direct contact met geinfecteerde vogels.

Hoe oogontstekingen te voorkomen?

-goed hygiene van de vogelverblijven en special aandacht voor de zitstokken en drinkbakjes

-goed ventilatie in de vogelverblijven

-quarantine van de nieuwgekochte vogels

-isolatie van de zieke vogels

Hoe een kanarie oogontsteking te genezen

-Vit A supplemenet vooral bij vogels met een recessiefwit factor

-primaire ontstekingen- een antibiotic zalf of gel- Aureomycine of Fucithalmic gel

-sinus problemen bij Mycoplasma en Trichomonas ontstekingen vereisen een antibioticum per mond (per bek), opgelost in de drinkwater-  Tylosine bij Mycoplasmosis en Trichomonacide (Ronidazol,Metronidazol) bij Trichomoniasis. Die geneesmiddelen zijn alleen verkrijgbaar na een dierenarts consultatie.

De laatste dagen heb ik veel vragen gekregen over oogontstekingen bij kanaries. Uit eigen ervaring- alles dat meer dan 7 dagen duurt is niet alleen een oogontsteking maar een algemene ontsteking. Ik zou beginnen een antibioticum therapie via  het water.

Graag hoor ik je mening over dit artikel. Vindt de contact formulier en stuur me een bericht. Het  wordt  gepubliceerd voor verdere discussies.

Producten om de weerstand van je vogels te verbeteren. Een klik en leest je over onze aroniapoeder, gemberpoeder, rozenbottelspoeder. Nergens goedkoper!

Reclame!

Lees over de voorbereiding op de kweek!

Klik hier en ontdek onze promoties van gezondheidsproducten voor vogels.

Beste klanten wij hebben superpromoties van voersupplementen voor een geslaagde kweek.

Levering 4 euro voor Belgie en Nederlands.

 

Vindt en volg mijn kweekverslag kanaries in fotos!

 

 

Posted on

Opslag van onze producten

Opslag van onze producten

 

Wij delen een paar tips hoe gedroogde kruiden te bewaren. Een paar factoren spelen een rol.

Luchtvochtigheid

Vocht uit de atmosfeer heeft geen invloed op de producten wanneer deze zich nog in hun originele verpakkingen bevinden. Normaal is de vocht in onze gedroogde producten niet meer dan 5%. Ze bevatten geen bewaarmiddelen (tegen schimmels), maar sommige hebben zelfs een antischimmel effect en bederven niet. Relevante factor voor bepaalde producten is het openen of bij beschadiging van de verpakking. Geschikt verpakkingsmateriaal- kuntstof, papier, afsluitbaar, waterdicht, correct geetikeerd. Kwetsbare verpakkingen moeten in een stevige houder bewaard worden. Bewaar de kruiden op een goed geventileerde en een droge plaats. Een hoger vochtgehalte in het product zelfs veroorzakt klonteren. Knoflookpoeder en aronia poeder zijn bijzonder gevoelig voor de luchtvochtigheid. Onze tip- na kopen bewaar de knoflook in een niet transparent kuntstof dosje of een metaal koffie verpakking.

Temperatuur

Opslag van onze producten in poeder vorm bij  hoge temperatuur (meer dan 30 graden) kan klontering veroorzaken, vooral wanneer een  sprake is van verdichting een langdurige opslag. Verschillende mechanismen spelen een rol. Vocht in het product dat zich verplaatst van het ene  deeltje naar het andere. Sla de stoffen op tussen 5 en 30C en maak de oudste voordelen als eerste op.

Zonlicht

Bewaar gedroogde kruiden op een donkere plek. Zorg dat de gedroogde kruiden uit de buurt van directe warmte houdt, zoals zonlicht. Het beste is om de potjes in een kast of lade te bewaren zodat ze altijd in het donker staan. Als je gedroogde kruiden blootstelt aan licht, beschadigen de essentiele olien en verliezen de kruiden smaak. Kruiden zijn niet snel over de datum dat staat op de ettiket maar verliezen na verloop van tijd smaak. Gember, curcuma, tarwekiem vlokken zijn gevoelig voor zonlicht.

Samenvatting- bewaaar de producten in poeder vorm op een droge, koele en donker plaats. Het product in de oorspronkelijk staat waarin het is geleverd, vormt geen gevaar met betrekking tot de overdracht van ziekteverwekkers. Ongeopend zijn de producten minimal 12 maanden houdbaar bij opslag onder normale omstandigheden. Sluit de verpakking goed na gebruik, bewaar deze in een koele ruimte en vermijd direct zonlicht.

Terug naar winkel pagina

Posted on

Hoe een goed kanarie nest te kiezen

Alle soorten vogels worden geboren met de kennis van het techniek om een soortspecifiek nest te maken. De nestbouwgedrag is een aangeboren instinct.  De pop weet hoe breed en diep het nest moet worden en met welk materiaal moet het bekleed worden. Maar soms gaan de theorie en de praktijk niet hand in hand. In mijn kanariehok zie ik grote verschillen tussen de nesten die de poppen maken. Het lijkt dat de instincten bij de kanaries niet zo goed werken en de reden is dat de kanarie al 500 jaar een gedomesticeerde vogel is. Het nest is de eerste voorwaarde voor een geslaagde kweek. Hier is veel en weinig over te vertellen. In dit artikel zou ik de nadruk leggen op het belang van de diepte en de breedte van het nest maar de andere factoren zijn ook niet te onderschatten. Hieronder leg ik mijn gezichtspunt uit.

Het is belangrijk om de geschiktste plek te vinden voor het nest. Om beschadigde eitjes te voorkomen moet de pop rustig blijven broeden en tegelijkertijd moet het nest gemakelijk gecontroleerd worden. Bij mij hangen de nestkastjes op de kooi front en de nesten goed beschut erin liggen (foto 1 is een voorbeeld).

Ik heb  nestkastjes van ijzerdraad gekozen voor een beter ventilatie. Voor een stevig en goed nest te bouwen moet de pop een goede basis (ondergrond)  hebben- de plastiek kommetjes die niet te plat zijn zijn ook een goede keuze volgens mij, maar zij moeten aan de binnen zijde met iets anders bekleed worden. Persoonlijk gebruik ik een binnen nest van sisal (foto 2).

Voor ik het nest in het kommetje fix behandel ik het nest met een middel tegen ongedierte- carbaryl poeder, maar voor wie  een natuurlijke middel wenst te gebruiken zijn struiken lavendel ook goed (persoonlijk gebruik ik een natuurlijk product met gedroogde lavendel omdat dat meer eterische olieen bevat) of een druppel lavendel olie   (luizen houden niet van de lavendel geur). De keuze van een goed nest materiaal zorgt ervoor dat het nest aan de binnen zijde altijd glad is afgewerkt. Als dat niet zo is mogen wij met een rond lamp door het nestje te draaien (foto 3).#

Zorg ervoor dat de nestmateriaal niet te lang is, cm of drie of vier is goed genoeg. Katoendraadjes, uitgeplozen touw, sisaldraadjes komen alles in aanmerking. Voor een goed broed resultaat zijn de temperatuur, de vochtigheid en de verluchting belangrijk. Om die optimaal te behouden zijn de diepte en de breedte van het nest belangrijk. Wij allen weten hoe een goed nest in de natuur eruitziet- de voorbeeld is het nest van een heggenmus (dat heb ik pas gevonden, er zijn geen eiren of jongen). Dat vogeltje behoort niet tot de kanarie familie maar heeft dezelefde behoeftes als nest grote en diepte (fotos 4,5,6).

 

 

Ik zou je aandacht trekken aan de dikte van de natuurlijke nesten. Die zijn ongeveer 2 cm dik en dat zorgt ervoor voor een betere isolatie. Vaak lezen wij hoe belangrijk de vochtigheid is om de eiren uit te kippen, dat is waar maar de vochtigheid in het nest zelfs, niet de vochtigheid in de kweekruimte is belangrijk. Here geldig is de principe van de broedmachine. De dikte van het nest is belangrijk om de vochtigheid te bewaren. Daarom gebruik ik deze sisal binnennesten, zij bieden de pop de mogelijkheid ook een stevige nest te bouwen. In de praktijk zien we in onze hoken nesten die niet diep genoeg zijn- de pop gebruikt veel materiaal en het nest wordt ondiep- dats een voorwaarde   voor platte jongen en beschadigde eiren (foto 7- een voorbeeld van een te plat nest alleen maar 2 cm diep).

Oplossing – na het begin van het broeden vervang ik het nest van een diepere nest van een ander koppel die nog niet gelegd is (let op als de pop accepteert het nest  en gaat erin liggen). Te diep nest- ik vul de basis met meer materiaal en doe de trick met de lamp. Te breed nest- goed voor de verluchting maar niet geschikt voor de gewenste broedtemperatuur te behouden- vervang met een beter nest van een ander koppel. Hieronder een voorbeeld van een goed kanarie nest- diepte 4 cm, diameter- 6 cm.

Een belangrijke tip- de nesten in de kanariehok moeten op elkaar lijken om wisselbare te zijn. Bij problemen met bloedluizen mocht je het nesten om de 4 dagen te vervangen en de druk wordt iets minder. Meestal meer factoren spelen een role. Het maakt niet uit de product van welke firma je kiest voor uw nesten, de belangrijkste is om je vogels de mogelijkheid te geven om hun nesten in natuurlijke manier te bouwen. Om mijn filosofie te verdedigen geef ik je een paar voorbeelden van mijn nesten.

Goede kweek!

 

 

 

 

Bekijk onze promoties ! 

Op de winkel pagina vindt je onze natuurlijke producten voor een geslaagde kweek. Levering van onze producten op promotie voor Nederland- 4 euro.

Lees hier over de voorbereiding op de kweek.

Ik heb 4 koppels van mijn kanaries gekozen om zijn kweek te volgen. Klik hier om meer te lezen.