Posted on

Verminderde vruchtbaarheid bij kanarie mannen

Verminderde vruchtbaarheid bij kanarie mannen

 

Ieder jaar weer zijn er veel liefhebbers die klagen dat hun fokrezultaten tegenvallen.  De klare eiren (povere bevruchting) is een van de belangrijkste oorzaken. Na de vorige kweekseizoen heb ik mijn kweekboeken bekeken en de belangrijkste conclusie dat ik kon aftrekken is hoe de vruchtbaarheid van mijn kanarie mannen verminderde de ene ronde naar de andere.  Ik doe een voorbereiding op de kweek volgens de regels- aangepaste lichturen, voer rijk aan eiwitten, vitaminen en microelementen. Voor de kweek  kies ik mijn meest gezonde vogels, die zeker in fokconditie zijn. Wat waren de rezultaten ? -de eerste ronde rond 90% bevruchte eiren, de tweede 70% en de derde minder dan 50%. Poppen in goed conditie leggen meer en grotere eiren, maar om die eiren te uitkippen moeten ze bevrucht zijn. Dat is vooral job van de mannen. Dit jaar heb ik een paar anpassingen gedan en de rezultaat is veel betere bevruchting.

Voor ik mijn observaties zou meedelen, zou ik eerst over theorie praten. Kanaries hebben geen externe geslachtsorganen. De mannelijke vogel heeft twee interieur teelballen (testes) die bevinden zich naast de nieren. Tijdens de kweekseizoen produceren de testes sperma. Aangezien de lichaamstemperatuur van vogels rond 42C is, is dat te warm voor de geproduceerde sperma en daarom wordt de sperma na het aanmaak afgeleid naar de spermzakkjes. Die bevinden zich op de achterste zijde van de cloaca. (zie foto 1).

De anathomie van de voorplantingssysteem van de pop is in kortom deze- de eirstok bevat de eicellen. De eirstok is verbonden met de eileider (oviduct). Het uitgescheiden eicell- dat is de cell en de eigeel (dat gesynteseerd is in de eierstok) gaat naar de infundibulum (funnel) van de oviduct. Daar vindt plaats de bevruchtiging en daar blijft de eicell rond 30min.  Nadat gaat de bevruchte eicell naar het magnum van de oviduct en daar is de eiwit (albumen) gesynteseerd. Dat neemt rond 3 uur tijd. Nadat past de eicell via de isthmus van de oviduct en daar krijgt de twee mebranen- nog 75 min. De laatste is de verblijf van het ei in de utherus (barmoeder) of meer precies de schaal klier- de plaats wanneer de eirschaal wordt geproduceert- 20 uur zijn nodig. De bevruchting bij vogels is inwendig. Na de copulatie (paring) moeten de spermcellen via het oviduct opklimmen om de eicel te bereiken voor de schaal aangemaakt wordt.  De bevruchting van een eicel gaat beter als de paring plaats vindt nadat de hen een ei gelegd heeft (‘s morgens) omdat de volgende eicell 30min na het leggen binnen de oviduct gaat.  Soms zorgt Moeder Natuur voor om de spermcellen te overleven tot de bevruchtiing en die worden opgeslaagd in een special opslagplaats -dat is tussen de schaalklier en de vagina van de pop- de utherovaginaal opslagplaats. De spermatozoiden moeten daar afwachten tot een eicel binnen de oviduct gaat. Bij het meest van de kippenrassen mogen de spermatozoiden tot 10 dagen overleven en bevruchte eieren zonder copulatie als resultaat zouden volgen, bij kalkoenen is dit tijd nog langer. Hoe is de situatie met de kanaries? Spijtig blijven de spermatozoiden van de kanaries niet zo lang vitaal.  Een bevriende kweker van waterslagers beweert dat hij alleen eenmal hun mannen bij de poppen zet en zij leggen allemaal bevruchte eiren. Mischien zijn hun vogels in super fok conditie met veel en gezond sperma, maar bij mijn kleur kanaries is de situatie niet zo. Zelfs heb ik testen gedaan en de conclusie is dat een bevruchtiging goed  voor niet langer dan 2 dagen is. Wat kunnen wij doen om de vruchtbaarheid van onze mannelijke vogels te verbeteren? Zelfs heb ik een paar experimenten gedaan, gebasserd op de kennis van de anathomie, fysiologie en biochemie.

Wat zijn de voornaamste redenenen voor een verminderde mannelijke vruchtbaarheid.

De verminderde vruchtbaarheid bij kanarie mannen is een gevolg van:

1)Verstoorde zaad productie- minder spermcellen- als de man niet in fokconditie is. We moeten de mannelijke vogels in fokonditie brengen door aanpassen de lichturen, stimuleren met Vit E (synthetisch of Tarwekiem olie of Tarwekiem flokken). De belangrijkste is zeker de productie van testosterone- dat mocht ook gestimuleerd worden met plantardige extracten als de Tribulus terestris extract.

2) Slecht kwaliteit van de sperma

– beweeglijkheid -het vooruit zwemmen of percentage vooruitzwemende zaadcellen

-vitaliteit- de spermcellen moeten langer overleven in hun opvangplaats- de spermatozoiden mogen niet een foute vorm hebben en moeten zeker talrijk zijn

Welke factoren hebben een invloed op de hoeveelheid en vitaliteit van de spermcellen? We verdelen ze in inwendige en uitwendige factoren.

De inwendige factoren zijn : de conditie van de man, de leeftijd, onstekkingen van de voortplantings kanaal, algemene ziektes, overgewicht

De factoren van de omgeving zijn : voeding, medicijnen, chemicalien- middelen tegen luizen of middelen voor desinfectie.

Hoe kunnen we de vruchtbaarheid van onze mannelijke vogels verbeteren?

Er bestaan wettenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat de samenstelling van de sperma kan veranderd worden door veranderen van de samenstelling van de dieet. Twee grote groepen voedingsmiddelen :

-De effect van aminozuren en vetzuren- bij vogels zijn de omega vetzuren van uiterst belang- die stimuleren de productie en verbeteren de overleving van de spermcellen. De belangrijkste vetzuren zijn de linoolzuur, arachidonzuur en docosatetraenzuur. Rijk aan linoolzuur zijn de olieen- gewoon zonnebloemolie, mariadistelzaad olie, ook de biergist of de zonnebloempitten poeder.Arachidonezuur kunnen we niet afhalen uit plantardige bronnen, maar verkrijgen uit dierlijke bronnen- op eerste plaats aan eiren, maar ook larven en pinkies. De derde vetzuur kan men niet verstrekken via het voer, dat moet aangemaakt worden in het lichaam. Dat is de enigste Omega-3 zuur van belang bij de spermatogenese van vogels. Daarom heeft men olie gewonnen uit zeealgen(veel gebruikt door vegetariers).

-nu wanneer de rol van amino- en vetzuren iets duidelijker geworden is, zou ik de nadruk liggen op de antioxidanten. Alle cellen die zuurstof  gebruiken om te overleven produceren toxines. Deze toxische producten zijn beter gekend als vrij radicalen. Aangenomen wordt dat de verhoogde niveaus van vrij radicalen kunnen leiden tot cell schade. De aanwezigheid van vrij radicalen heeft een zeer sterk effect op de spermatogenese. Gegevens over het belang van antioxidanten bij het verbeteren op de vruchtbaarheid zijn echter beperkt. Het gebruik van supplementen met antioxidanten wordt vaak aanbevolen om de spermakwaliteit bij mensen te verstreken. Welke zijn de meest gebruikte antioxidanten?

1)Vitaminen- Vit A, Vit C, Vit E, Vit B6. Vit A en Vit E zitten  in veel olieen en preparaten voor de voorbereiding op de kweek . Goede bronnen van Vit B6 zijn de biergist en de bijenpollen. Vit C vindt ik de meest onderschatte vitamin bij de kweek en als algemeen. Vroeger kregen de vogels veel meer groenvoer en onrijpe zaden die vit C bevatten, nu vindt ik de aanvulling met VitC een must- voor wie geen syntetische bronnen wilt gebruiken, zou ik aanbevelen de rozenbottels poeder of de zoete paprika poeder.

2) sporen elementen- Selenium en Zink zou ik met grote letters schrijven. Deze twee zijn noodzakelijk voor de synthese en activering van de enzymen die van nature beschermen tegen oxidatieve stress. Voedingsmiddelen in Belgie (dat komt door de specifiek bodem) bevatten minder Selenium. Selenium is echt van belang ook bij legnood van de poppen.

3) antioxidanten- deze zijn voedingsstoffen die een antioxiderend effect hebben. Voorbeelden van antioxidantenomvatten betacaroteen, luteine, lycopene. Groenten en fruit zijn rijke bronnen van antioxidanten. De rode kleur van de vruchten zijn te wijten aan anthocyanen- extreem rijk aan anthocyanen zijn aronia, vlierbes, sumak, bosbessen. Andere pigmenten met antioxidatief effect zijn de polyfenolen- druiven en druiven pitten, flavonoiden- rode biet, broccoli. Rijk aan caroteen zijn de paprikas (paprika poeder), lutein bevatten de pompoenen. Die hebben we als poeder producten en die mogen niet ontbrekken vooral rond de bevruchting van de eiren van de volgende ronde.

 Hieronder nog een paar nuttige tips gebaseerd op mijn eigen ervaring voor een betere bevruchting

Goed keuze van de kweek mannen- gezonde vogels in fokconditie hebben zichtbare spermzakkjes, vult met sperma- lichtbruin van kleur en iets uitgestolpen- zie fotos. Mannen die tussen 9maanden en 2 jaar oud zijn zijn de beste kweekvogels.

Vette mannen= onbevruchte eiren- als je man te vet tussen de rondes wordt,verminderd zijn testosterone productie. Zet dat man  in de voliere wanneer de jongen rond 10-12 dagen oud zijn en bring hem terug bij de pop wanneer ze 18dagen zijn.

Grotere kweekkooien- de koppel moet plaats hebben voor henzelf, als te veel- 3-4 jongen op de zitstokken zitten belemmeren zij  de koppulatie.

Zet de man apart met de jongen vanaf zijn 20ste dag en zet hem bij de pop voor 1-2 uur per dag – zo wordt de interesse voor paring grotere.

Vogels kweeken is een wettenschap en een kunst tegelijkertijd. Klik op de gemarkeerde producten om te lezen hoe die te gebruiken en uw resultaten te verbeteren.

De fotos zijn ”coming soon”.