Posted on

Kanariepokken

Kanariepokken (canary pox virus)

Pokken worden veroorzaakt door het pokken virus. Er bestaan verschillende varianten van de virus en elk variant besmet een bepaald vogel soort. De meest voorkomende varianten bij de hobby vogels zijn: kanariepokken- kanaries en vinkachtigen worden aangetast- mussen,Europese vogels, fowlpox- kippen en hoenders, pigeonpox- duiven. Bij mensen was het vaccinia virus- veroorzaker van de smallpox van dezelfde familie van virussen. Door de werldwijde immunisatie bestaat de smallpox sinds jaren 80 niet meer. De pokken virus aantast de epitheel cellen- de huid epitheel, de epitheel van de slijmvlies van de keel en tong, de epitheel van de luchtwegen.

Besmettingswegen

Besmettingen van onze vogels vinden plaats op verschillende manieren. De meest voorkomende zijn:

Via direct contact met zieke vogels- via speeksel of bloed in het water of voer

Via de lucht- bijvoorbeeld door hoesten en inademen van de virus

Via overdragers van de virus- vooral muggen (een muggen steek vooral tussen de horndeeltjes van de pootjes).

Ziekte beelden- symptomen

De incubatie periode is 4 tot 8 dagen.

Huidvorm- droge, chronische of uitwendige pokken- op de huid rond de ogen, neusgaten en aan de voeten van de vogels zien we zweertjes (dat is de muggenbeet). De pokjes worden kapotgekrabd en de virus via de zitstokken, voer en water naar de andere vogels doorgegeven wordt.Als de vogels krabben op de zitstokken, mag op die open blaasjes een overbesmetting met schimmels of bacterieen optreden en als gevolg blindheid of een verlies van een teen gebeuren. Die vogels worden immuun en kan niet de longontsteking krijgen, maar die kunnen de voer en het water besmetten.

Natte pokken- wanneer de epitheel van de slijmvlies van de tong en keel aangetast wordt hebben we de zo genaamde diphtheritis. Die vogels hebben problemen met eten.

Long ontsteking- acuut vorm- duidelijke adamhalingsproblemen- vogels ‘happen’ naar lucht (hapziekte). De vogels sterven binnen 2-3 dagen.

Voorkomen is beter dan genezen

Geen behandeling bestaat tegen het virus zelf. De bijkomende besmettingen met bacterieen en schimmels van de gebeten vogels behandelen we met een oogzalf (wanneer de ogen aangetast zijn), en antibioticum zalf voor de poten of een ontsmettingszalf- Bethadine. Alle gebeten vogels moeten geisoleerd worden. De hapziekte is onmogelijk te genezen.

Inenting- gelukkig hebben we de laatste jaren een vaccine tegen de pokken. De vaccine is te voorkomen, niet te genezen- de geinfecteerde vogels kan je niet redden. Het neemt rond 14 dagen voor de vogels immuun worden. De innenting moet gebeuren in juli- voor de rui periode en na de kweek. Vogels jonger dan 20 dagen heb ik zelfs nooit ingeeent.

De techinique van innenting zien jullie op de fotos of op de korte video.