Posted on

Ziekten bij kanaries

Deze rubriek zal ik gebruiken voor voorbeelden, ideen en discussies.

Kalkpoten bij kanaries

Wat zijn kalkpoten

Kalkpoten worden het meest aangetroffen bij kippen. Oudere kanaries en kanaries gehouden in een voliere met een natuurlijke grond bodem zijn ook meer vatbaar. Kalkpoten zijn niet moeilijk te herkennen. Wij zien op de poten van de vogels behoorlijke schubjes, bedekt met korstjes. Altijd zijn beide poten aangetast.

De basis van de kalkpoten is een parasite- een mijt- Knemidokoptus vandaar de officiele Latijnse naam van de ziekte Knemidokoptosis. Het mijt is enkele tienden van een milimmeter groot. De mijten graven gangen in de hoorndelen van de pootjes. De ziekte is besmetelijk, de besmetting gaat van vogel naar vogel via de bodem. De mijten houden van vochtige leefomgeving.

De ziekte is zeker niet dodend maar verstoort de algemene conditie van de vogels. De aangetaste vogels hebben erg veel last van jeuk, pikken aan hun pootjes en zitten niet stabiel op de stokjes. Zulke vogels zijn niet geschikt voor de kweek.

De aanbevolen behandeling is de poten regelmatig met een vaseline of een olie te smeren. Dat moet minstens drie keer om de twee dagen.

Mijn idee voor behandeling

De bovengeschreven is al jaren wel bekend. Nu zal ik mijn idee over de behandeling presenteren.

Een paar jaar geleden had ik twee kippen die erg zwaar angetast werden. Kippen zijn kippen en geen Vaseline kon helpen. Na inspuiten met een middel tegen bloedluizen waren zij toevalig van zijn kalkpoten genezen. Alle mijn kippen injecteer (inspuit) ik met een middel tegen bloedluizen dat is de gekende Pandex (generisch naam Ivermectine) die gebruikt wordt in de veehouderij tegen inwendige en uitwendige parasieten. Een jaar geleden hadden wij de duiven van een vriend ingespotten omdat zij kale plekken hadden. Het werkte goed tegen de ziekte (wat is haar naam weet ik niet). Bij kanaries gebruik ik zelfsgemaakte druppels met Ivermectine vooral tegen bloedluizen, maar ik heb een goede reden om te vermoeden dat dat goed tegen kalkpoten zou kunnen werken.

Tussen mijn vogels in een voliere heb ik een vogel gevonden die kalkpoten heeft. Dat zou ik gebruiken als een proefkonijntje en de resultaat zien wij na twee weken. Op de volgende twee fotos zien jullie de vogel met de kalkpoten.

Kalkpoten bij kanarie
kalkpoten bij kanarie
kalkpoten bij kanarie 2
Kalkpoten bij kanarie 2

 

 

Door mijn sterke accent zien jullie de video zonder worden, maar ik zal de uitleg geven.

Ik gebruik 1% of 10 mg per ml Ivermectine. De druppels voor kanaries moeten 1.2 mg per ml zijn. Dat betekent dat ik de druppels moet verdunnen. Ik gebruik als verdunner propilenglycol (dat is standaart, zeker niet mijn uitvinding). Voor 10 ml oplossing moet ik 1.2 ml Pandex gebruiken en 8.8ml propilenglycol. Hier doe ik 15 ml en dat is 1.8 Pandex (Ivermectine) en propilenglycol tot 15 ml. De vles is een leeg vles van oogdruppels. Goed schudden voor gebruik. De aanbevolen dosis is een drupel per vogels. Attentie- de drupel moet op de nek, maar op de bloedvat op de nek als gezien. Dat is en vein volgens mij, niet een slagader. Dat moet zo, voor een goede resorbtie. Als de druppel op de veren gaat, zou dat niet werken.

Als gezegd zou ik na twee weken fotos van de poten nemen om de resultaat te zien. Nu zou ik iets over Pandex zeggen.

Voordelen

-tijdens de broedseisoen hoeft niet te sprooien. Aleen doe een druppeltje op de nek vein van de vogels

-snel een gemakkelijk voor gebruik

Nadelen

-Om goed te kunnen werken moet dat aan de grens van de toxititeit (vergiftiging) zijn. Soms heb ik dode vogels na de toediening van de middel

-werkt niet lang. Ik weet niet precies, maar volgens mij niet langer dan een maand

Bedankt voor uw aandacht. Vergeet niet de opvolging te zien na twee weken.

een beeld van kalkpotten bij kanarie na behandeling met ivermectine
kalkpotten na indruppelen met ivermectine- de vogel is 4 jaar oud
resultaat na behandeling kalkpotten bij kanarie
resultaat behandeling kalkpotten met ivermectine

Reclame!

Op de Winkel pagina vindt de beste natuurlijke producten voor je vogels!

Nu een video hoe behandel ik twee jonge kanaries met een achterste teen naar voren.

Dat zijn twee jonge kanaries met een achterste teen naar voren .

 

Nu doe ik dat niet meer. Er bestaat iets gemakkelijker en meer effectief- bekijk de bracelets en de video op de winlel pagina.