Posted on

Probiotica en prebiotica voor vogels

 

Probiotica en prebiotica voor vogels

Een klik een vindt je de goedkoopste brandnetelpoeder of paprikapoeder voor je vogels. Beste prijzen!

Op de markt verschijnen steeds meer producten met probiotica en prebiotica voor vogels. Zeggen de producenten de waarheid? Lees dit artikel en trek je eigen conclusies uit. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat probiotica geen effect hebben en prebiotica zijn belangrijker dan gedacht.
Om de onderscheid te maken tussen een probioticum en prebioticum geef ik u de twee definities:
Definitie probioticum- een preparaat met levende microorganismen in voldoende aantallen, dat de microflora van de gastheer verandert en daarmee een gezondheidsbevorderend effect heeft op de gastheer.
Definitie prebioticum- levensmiddelen, ingredienten die selectief de groei van de goede bacterien in de dikke darm stimuleren en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen. De tweede definitie moet ingevuld worden met de benul- voedingsvezels. Dat doe ik iets later.

Nu iets over de spijsverteringskanaal van de vogels

De opgenomen voedsel gaat via de slokdarm, krop, kliermaag, spiermaag, dunne darm en dikke darm. Duiven, kippen en parkieten hebben en krop die is goed ontwikkeld. De opgenomen voedsel blijft daar langer en is voor het eerst in hun krop verwerkt en dan aan hun kroost aangeboden. Kanaries en vinkachtigen hebben geen krop- de voedsel gaat onverwerkt naar hun jonges of hun eigen spiermaag. Om de niet goed verwerkt voer te compenseren voeden in de natuur vinkachtingen zijn jongen met kleine, halfrijpe zaden of kleine insekten. In gevangenschap bieden we eivoer aan onze kanaries, vinken of Europese vogels. In de spiermaag bijft de voer iets langer en dan de vertering gaat verder in de kliermaag. In de dunne darm zitten speciale darmvlokken. De darm neemt de voedingsstoffen op door het slijmvlies van de darmwand heen. De functie van de dikke darm is het water te resorberen en terug aan het bloed af te geven. Kippen en hoenderachtigen hebben twee blinde darmen en daarin woont darmflora- de goede bacterien (mensen en zoogdieren hebben dat ook, maar alleen een blinddarm). Bij de andere vogels zijn de blinde darmen geatrofeerd tot twee kleine lymfeknoopjes en bevatten geen bacterien. De darm is dus steriel- heeft geen goede bacterieen.

Voeding tijdens de kweekseizoen 

Niemand onderschat meer het belang van een uitgebalanceerd diet. De meest formulas op de markt hebben de beste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten, in combinatie met de vitaminen en sporenelementen. Ondanks dat, zijn darmstoornissen bij jonge vogels de voornaamste reden voor neststerfte. Veel mensen denken dat dat door infecties met Esherichia coli of andere kiemen veroorzaakt is. Dat is waar maar alleen in niet meer dan een helft van de gevallen. Wat ontbreekt dan bij de rest? Wat maakt de verschil tussen de voeding in de natuur en in gevangenschap? Mijn antwoord- de voedingsvezels.

Voedingsvezels, prebiotica bij vogels zijn belangrijker dan gedacht!

Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat voedingsvezels een veel grotere invloed hebben dan velen zouden denken. Een tekort aan vezels tijdens de groei en ontwikkeling van de jonge vogels kan voor veel problemen zorgen. Nu gaan we terug naar de benul prebiotica. Bij definitie zijn ze voedingsvezels die als voer voor de goede darm bacterien dienen. Maar kanaries en andere kleine vogels hebben geen darmbacterien. Waaroom zijn dan de voedingsvezels zo belangrijk. Omdat vezels veel meer dan een voer voor de bacterieen zijn. Verder gebruik ik prebiotica, vezels en voedingsvezels als synoniemen.
Prebiotica voor vogels verdelen wij naar oplosbare en onoplosbare vezels. 90% van de opgenomen vezels passeren tot de dikke darm zonder verteerd te worden. Bij mens en dieren worden de oplosbare vezels in de dikke darm opgelost en verteerd door de goede bacterien. Daartegen kunnen de onoplosbare vezels niet verteerd worden. Voedingsvezels heebben een andere belangrijk rol- ze helpen bij vocht in de dikke darm aan te trekken waardoor de ontlasting soepel blijft. Zij hebben een effect op de volume van de ontlasting en werken possitief tegen obstipatie (verstopping) en diaree tegelijkertijd.

Voorbeelden van oplosbare vezels

De meest wardevolle prebiotica vezels zijn de inuline en oligofructose. Samen met fructooligosacchariden, galactooligosacchariden en pectine hebben zij een prebiotic potentieel. Welke voedingsmiddelen bevatten prebiotica? Rijk aan inuline zijn rauwe cichoreiwortel, rauwe of gedroogde aardperen, pardebloem bladeren en wortelen, knoflook. Wortelen en appels bevatten veel pectine. Beta glucannen vinden we in verwerkte gistcelwanden (bier gist), tarwe, gerst. Galactooligosacchariden zitten in de melkproducten.

Onoplosbare vezels

Die zijn de cellulose, hemi-cellulose en lignine van plantardig afkomst. Alle planten zijn rijk aan cellulose. Een ander voorbeeld van onoplosbare vezels is hitine. Hitine hebben de insekten. Nog iets over het belang van onoplosbare vezels. Het gebruik van meer voedingsvezels vergt meer inspanning van de spijsvertering. Het stimuleert de werking van de klier en spiermaag, zo dat deze zich optimal kunnen ontwikkelen. Het blijven gebruiken alleen van zachtvoer tot dat de jongen zelfstandig zijn kan leiden tot de degeneratie van de spiermaag. Hoe beter de spijsvertering- hoe gezonder de vogels. Goed werkend spijsverteringssysteem maakt vogels minder gevoelig aan ziektes. Het meest preparaten met prebiotica voor vogels op de markt bevatten vezels en goede bacterien- vooral Bacillus subtilis. Bacterien zijn goed voor kippen en hoenders maar zij zijn niet echt nodig voor de rest van de vogels.

De product gamma Fibrae van Best Bird

Fibrae betekent vezels in latijns. Onze producten Fibrae Mix Start en Fibrae Mix Nest zijn agfestemd op de behoeftes van de jonge vogels vanaf de eerste dag. De verschillende samenstelligen zijn afgestemd op de varierende behoeften van de jong vogels tijdens hun opeenvolgende ontwikkelingsfases.
Fibrae Mix Start heeft de oplosbare voedingsvezels (prebiotica) van appelpoeder, gistcel wanden, gedroogde aardperen en andere kruiden. Dat is goed voor de eerste 10 dagen van de pas uitgekipte vogeltjes.
Aan Fibrae Mix Nest heb ik cellulose van fijn gemalem lucerne poeder toegevoegd. De rijstpoeder in de preparaat is een goed bron van energie en werkt diarree tegen. Goed vanaf de 10de dag van de jonge vogels.
Bij Fibrae Mix Voliere is een upgrade gedaan. De jonge vogels worden door hun ouders gevoerd en krijgen enzymen en verterigssappen. Daarna moeten de vogels enzymen zelfs aanmaken. In het begin is dat niet gemakelijk voor de onrijpe spijsverteringsysteem. Bij de overgang van zacht naar hard voer moet de vogel genoeg enzymen hebben om de zaden te kunnen verteren. Dat zijn de enzymen van plantardig afkost- xylanasen, beta glucanasen en amylasen. Amylasen zijn voor kippen om de diet gebaseerd op mais te kunnen verteren. De andere enzymen zijn nodig voor onze vogels voor hun specifiek diet. Deze plantardige enzymen om de vertering te verbeteren en onze jonge vogels op dit belangrijk moment van overgang te ondersteunen zijn de upgrade van de Fibrae Mix Voliere.

Tips om thuis te nemen

1) Kanaries, Europese vogels, parkieten en amadines hebben geen goed darmflora. De bacterien in hun darmkanaal zijn toevalig gevonden.
2) Onderschat niet het belang van vezels, prebiotica voor vogels zijn echt nuttig
3) Gebruik de juiste vezels op de juiste moment

Een dankbaar klant heeft me deze fotos en zijn verslag doorgestuurd.

Bij het ringen van een nest jonge rode kanaries merkte hij op dat de vier vogeltjes gele diarree hadden. Was dat een infectie door colli bacterien of een voedingsfout? Hij begon toevoegen Tetracycline en bestelde van de Fibrae Mix producten. Na 3 dagen  werd mijn product geleverd maar te laat voor twee van de vogels. Op foto 1  zien jullie een van de kanaries- met een duidelike darmontsteking en vervuild door de diarree.

een jonge kanarie mat diarree
een jong kanarie met diarree

 

Op mijn aanbeveling moest hij de vogels in een schoon nest leggen en de anvullend eiwittbron (hij gaf hard gekookte ei) stoppen. Na twee dagen ontving ik foto  nummer 2. Er is een duidelijk verbetering.

een ziek kanarie
dezelfde kanaries twee dagen later

Foto 3

een nest met twee kanaries
een foto van het nest

De gereden vogels zijn O.K., maar de ouders begonnen te plukken.

Conclusie- de diarree was een gevolg van een te eiwitrijk voedsel. Een aanvullend voer is nooit te onderschatten.

Veel success!

Op de Winkel pagina vindt de beste natuurlijke producten voor je vogels!