Posted on

Kanarie oogontsteking

 

Kanarie oogontsteking 

De product dat u mag niet missen. Vindt op de winkel pagina! Bekijk de video!

bracelet voor een achterste teen naar voren
een bracelet voor een achterste teen naar voren

 

 

 

 

 

 

Ontstoken ogen willen nogal eens voorkomen in de wintermaanden. Een oogontsteking bij kanaries kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer beide ogen ontstoken zijn dan komt dat meestal voort uit een ziekte ergens anders in het lichaam van uw vogel. Wacht men te lang kan de vogel er blind van worden.

 

Symptomen van een oogontsteking bij een vogel

-geirriteerd oog, soms rood en gezwollen

-tranend oog

-wrijven of krabben aan het oog vanwege de jeuk

-dichtgeplakte oogleden, korstjes rond de oogleden, vervuilde bevedering rond oogleden

-knobbels op en rond de ogen

Eventuele oorzaken van een kanarie oogontsteking

-letsels- door vechtpartijen in overbevolkte vogelverblijven of een takje in het oog

-vreemdvoorwerp in het oog- soms een van de veertjes aan de ooglidrand gaat naar binnen

-een tekort aan Vitamine A- vit A speelt een rol in de reparatie van de slijmvliezen. Een tekort aan Vit A is de reden voor beschadiging van het bindvlies en het hoornvlies van het oog. Kanaries met recessief wit factor hebben een genetische defect in de synthese van Vit A. Vooral in de winter maanden moeten zij een Vit A preparaat krijgen.

-gewoon bacterieel conjunctivitis- conjunctiva noemen we het bindvlies van het oog. Een bacteriele oogontsteking van het bindvlies noemen we dus conjunctivitis. Het oog kan geelgroene afscheiding (pus) afgeven. Meestal bereikt de ontsteking zijn hoogtepunt na enkele dagen. Daarna worden de symptomen minder. Het geneest, soms spontaan na 7-10 dagen zonder complicaties.

-kanarie oogontsteking door virus- hier komt in aanmerking de ontsteking veroorzaakt door kanarie pokken. De pokken virus knobbels zien we op de ooglidranden. Die zijn gezwollen en hebben kortjes die vaak bloeden.

-oogontstekingen door Mycoplasmosis- Mycoplasma pneumoniae lijkt op de bacterieen. Dat komt voort in vogelverblijven die niet goed verlucht zijn en wanneer de voeding van de vogels gerotten en bederft is. Normaal hebben we kanaries die natte neuzen hebben, chronische infecties van de luchtwegen en de gewrichten zijn ook typisch.

-kanarie oogontstekingen door Trichomoniasis- Trichomonae behoren tot de klas van Flagellaten. Die zijn eencellige parasieten (protozoa). Dit diertje overleeft alleen in een warme en vochtige omgeving. Een uur na de ontlasting van de vogels zijn ze al niet meer terug te vinden in de afgekoelde mest van de vogels. De trichomonae infecteren de spijsverteringsstelsel van de jonge vogels en  zijn een belangrijk oorzaak voor nest sterfte. Trichomoniasis komt vooral voort in de zommer maanden en bij vogels die uit zuiderste landen werden geimporteerd.

Bij Mycoplasmosis en Trichomoniasis hebben we oogsymptomen van een algemene ziekte. Eigenlijk zijn de periorbital sinussen, niet de ogen die ontstoken zijn.

Hoe krijgen de vogels een oogontsteking?

Oogontstekingen zijn besmettelijke ziektes. De vogels krijgen ontsteking via contact met de zitstoken, van het water, de voeding of direct contact met geinfecteerde vogels.

Hoe oogontstekingen te voorkomen?

-goed hygiene van de vogelverblijven en special aandacht voor de zitstokken en drinkbakjes

-goed ventilatie in de vogelverblijven

-quarantine van de nieuwgekochte vogels

-isolatie van de zieke vogels

Hoe een kanarie oogontsteking te genezen

-Vit A supplemenet vooral bij vogels met een recessiefwit factor

-primaire ontstekingen- een antibiotic zalf of gel- Aureomycine of Fucithalmic gel

-sinus problemen bij Mycoplasma en Trichomonas ontstekingen vereisen een antibioticum per mond (per bek), opgelost in de drinkwater-  Tylosine bij Mycoplasmosis en Trichomonacide (Ronidazol,Metronidazol) bij Trichomoniasis. Die geneesmiddelen zijn alleen verkrijgbaar na een dierenarts consultatie.

De laatste dagen heb ik veel vragen gekregen over oogontstekingen bij kanaries. Uit eigen ervaring- alles dat meer dan 7 dagen duurt is niet alleen een oogontsteking maar een algemene ontsteking. Ik zou beginnen een antibioticum therapie via  het water.

 

Producten om de weerstand van je vogels te verbeteren. Een klik en leest je over onze aroniapoeder, gemberpoeder, rozenbottelspoeder. Nergens goedkoper!

Reclame!

Lees over de voorbereiding op de kweek!

Klik hier en ontdek onze promoties van gezondheidsproducten voor vogels.

Beste klanten wij hebben superpromoties van voersupplementen voor een geslaagde kweek.