Posted on

Hoe een goed kanarie nest te kiezen

Hier vindt je onze Black Friday deal Producten 10% korting t.e.m. 27/11/2022 (elk dag 2 nieuw producten in de promotie)

Hoe een goed kanarie nest te kiezen

Alle soorten vogels worden geboren met de kennis van het techniek om een soortspecifiek nest te maken. De nestbouwgedrag is een aangeboren instinct.  De pop weet hoe breed en diep het nest moet worden en met welk materiaal moet het bekleed worden. Maar soms gaan de theorie en de praktijk niet hand in hand. In mijn kanariehok zie ik grote verschillen tussen de nesten die de poppen maken. Het lijkt dat de instincten bij de kanaries niet zo goed werken en de reden is dat de kanarie al 500 jaar een gedomesticeerde vogel is. Het nest is de eerste voorwaarde voor een geslaagde kweek. Hier is veel en weinig over te vertellen. In dit artikel zou ik de nadruk leggen op het belang van de diepte en de breedte van het nest maar de andere factoren zijn ook niet te onderschatten. Hieronder leg ik mijn gezichtspunt uit.

Het is belangrijk om de geschiktste plek te vinden voor het nest. Om beschadigde eitjes te voorkomen moet de pop rustig blijven broeden en tegelijkertijd moet het nest gemakelijk gecontroleerd worden. Bij mij hangen de nestkastjes op de kooi front en de nesten goed beschut erin liggen (foto 1 is een voorbeeld).

Ik heb  nestkastjes van ijzerdraad gekozen voor een beter ventilatie. Voor een stevig en goed nest te bouwen moet de pop een goede basis (ondergrond)  hebben- de plastiek kommetjes die niet te plat zijn zijn ook een goede keuze volgens mij, maar zij moeten aan de binnen zijde met iets anders bekleed worden. Persoonlijk gebruik ik een binnen nest van sisal (foto 2).

Voor ik het nest in het kommetje fix behandel ik het nest met een middel tegen ongedierte- carbaryl poeder, maar voor wie  een natuurlijke middel wenst te gebruiken zijn struiken lavendel ook goed (persoonlijk gebruik ik een natuurlijk product met gedroogde lavendel omdat dat meer eterische olieen bevat) of een druppel lavendel olie   (luizen houden niet van de lavendel geur). De keuze van een goed nest materiaal zorgt ervoor dat het nest aan de binnen zijde altijd glad is afgewerkt. Als dat niet zo is mogen wij met een rond lamp door het nestje te draaien (foto 3).#

Zorg ervoor dat de nestmateriaal niet te lang is, cm of drie of vier is goed genoeg. Katoendraadjes, uitgeplozen touw, sisaldraadjes komen alles in aanmerking. Voor een goed broed resultaat zijn de temperatuur, de vochtigheid en de verluchting belangrijk. Om die optimaal te behouden zijn de diepte en de breedte van het nest belangrijk. Wij allen weten hoe een goed nest in de natuur eruitziet- de voorbeeld is het nest van een heggenmus (dat heb ik pas gevonden, er zijn geen eiren of jongen). Dat vogeltje behoort niet tot de kanarie familie maar heeft dezelefde behoeftes als nest grote en diepte (fotos 4,5,6).

 

 

Ik zou je aandacht trekken aan de dikte van de natuurlijke nesten. Die zijn ongeveer 2 cm dik en dat zorgt ervoor voor een betere isolatie. Vaak lezen wij hoe belangrijk de vochtigheid is om de eiren uit te kippen, dat is waar maar de vochtigheid in het nest zelfs, niet de vochtigheid in de kweekruimte is belangrijk. Here geldig is de principe van de broedmachine. De dikte van het nest is belangrijk om de vochtigheid te bewaren. Daarom gebruik ik deze sisal binnennesten, zij bieden de pop de mogelijkheid ook een stevige nest te bouwen. In de praktijk zien we in onze hoken nesten die niet diep genoeg zijn- de pop gebruikt veel materiaal en het nest wordt ondiep- dats een voorwaarde   voor platte jongen en beschadigde eiren (foto 7- een voorbeeld van een te plat nest alleen maar 2 cm diep).

Oplossing – na het begin van het broeden vervang ik het nest van een diepere nest van een ander koppel die nog niet gelegd is (let op als de pop accepteert het nest  en gaat erin liggen). Te diep nest- ik vul de basis met meer materiaal en doe de trick met de lamp. Te breed nest- goed voor de verluchting maar niet geschikt voor de gewenste broedtemperatuur te behouden- vervang met een beter nest van een ander koppel. Hieronder een voorbeeld van een goed kanarie nest- diepte 4 cm, diameter- 6 cm.

Een belangrijke tip- de nesten in de kanariehok moeten op elkaar lijken om wisselbare te zijn. Bij problemen met bloedluizen mocht je het nesten om de 4 dagen te vervangen en de druk wordt iets minder. Meestal meer factoren spelen een role. Het maakt niet uit de product van welke firma je kiest voor uw nesten, de belangrijkste is om je vogels de mogelijkheid te geven om hun nesten in natuurlijke manier te bouwen. Om mijn filosofie te verdedigen geef ik je een paar voorbeelden van mijn nesten.

Goede kweek! Op de winkel pagina vindt onze artikelen voor een geslaagde kweek- nestmateriaal ruifje, eivoerbakjes, nesten.

 

 

 

 

Bekijk onze promoties ! 

Op de winkel pagina vindt je onze natuurlijke producten voor een geslaagde kweek. 

Lees hier over de voorbereiding op de kweek.

Ik heb 4 koppels van mijn kanaries gekozen om zijn kweek te volgen. Klik hier om meer te lezen.

Vindt hier onze aanbod van nesten.